Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές - Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται...

Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές - Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται...
Για το ζήτημα του χρέους ο κ Τσίπρας υπογράμμισε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια οριστική λύση. Πιο κοντά από ποτέ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει ότι «χαίρεται που μετά από 5 χρόνια είμαι εδώ ως πρωθυπουργός να απαντήσω σε όλα τα ζητήματα, όταν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί κρύβονταν».
Στο πλευρό του πρωθυπουργού είναι μόνο η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Ολγα Γεροβασίλη ενώ η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν παραδοσιακά από τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3 και αφορούσε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.
Όπως απάντησε ο πρωθυπουργός «ο κ. Μητσοτάκης με πιέσεις εξωθεσμικών παραγόντων ζητάει εκλογές και πόνταρε στη λογική της παρένθετης κυβέρνησης και από τότε η παρένθεση αυτή ξεχειλώνει περισσότερο.
Ο κ Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να ζητάει εκλογές.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές.
Θέλει σταθερότητα γιατί έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας, η οποία αποτελεί μια όαση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Εμείς πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση για το χρέος και τη δεύτερη αξιολόγηση με στόχους και σχέδια αλλά και με συμμάχους.
Η ανάπτυξη θα έρθει ούτος ή άλλως στην Ελλάδα καθώς μετά από την μεγάλη ύφεση είναι αδύνατο να μη έρθει.
Σημασία έχει να έχει σταθερότητα και διάρκεια.
Οσο για το ζήτημα του χρέους ο κ Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μια οριστική λύση. Πιο κοντά από ποτέ. Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι θετικές».
Θα θέλαμε σύμμαχο μας την αντιπολίτευση αλλά έχει επιλέξει να είναι απέναντι μας.
Ερωτηθείς για το εάν θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται και χαριτολογόντας δήλωσε οτι ο Νίκος Παππάς δεν είναι σε θέση να αποφασίζει για το νέο του κυβερνητικό πόστο.

Τι θα πεί ο Τσίπρας στη Merkel

Η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος δεν αφορά αποκλειστικά τη Γερμανία και την Ελλάδα καθώς υπάρχουν κι άλλοι θεσμοί που μετέχουν σε αυτό, όπως το ΔΝΤ.
Για το λόγο αυτό θεωρώ και πιστεύω οτι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους έχει διεθνή διάσταση.
Κι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Γερμανία έχει εδώ και χρόνια την άποψη ότι οι κανόνες και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.
Κι αυτό θα πω στην κ. Merkel όταν τη συναντήσω, ότι τις δεσμεύσεις μας αυτές τις έχουμε τηρήσει και είναι η σειρά τους πλέον να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Όπως για παράδειγμα, δεν έχουμε αρχίσει να απολαμβάνουμε τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς υπάρχει ακόμη αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.
Υπάρχουν σημαντικές εσωτερικές και πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση Merkel για το προσφυγικό και το αντιλαμβανόμαστε.
Ομως δεν πρέπει και δεν μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για τις εξελίξεις στην ΕΕ, κι αυτό είναι κάτι που θα επισημάνω στη γερμανίδα καγκελάριο.

Πάγωμα ληξιπρόθεσμων χρεών και μειώσεις συντάξεων

Αναφερόμενος στην χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων χρεών των επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «το πάγωμα των χρεών δεν σημαίνει και διαγραφή τους».
Ερωτηθείς για το περίφημο ζήτημα του ασφαλιστικού και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ο κ Τσίπρας δήλωσε ότι «το 5% των συνταξιούχων βλέπουν υψηλή μείωση στις επικουρικές τους συντάξεις όμως μόνο το 10% των συνταξιούχων έχουν σημαντικές μειώσεις».
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας κατηγορούσαν ότι θέλουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, όμως αυτό το καταφέραμε.
Καταφέραμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση με το λιγότερο δυνατό κόστος ενώ κινδύνευαν να μείνουν όλοι οι συνταξιούχοι χωρίς συντάξεις».

Στόχος μας το πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ και χαμηλότερο ΦΠΑ

Τα πλεονάσματα θα εξαρτηθούν από τη συζήτηση για βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Μπορούμε να έχουμε με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένουμε πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ.
Το 2018 θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα ανακοινώσω ακριβώς αυτό το επίτευγμα.
Είναι απαράδεκτοι να έχουμε τόσο υψηλούς δείκτες του ΦΠΑ, όλες οι έρευνες και μελέτες που έρχονται από την Ευρώπη δείχνουν ότι χάσαμε 5 δισ ευρώ από την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.
Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε το επόμενο διάστημα είναι η μείωση της φορολογίας ακινήτων και την αντικατάσταση ου φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε κάποιον πιο δίκαιο.

ΤΑΙΠΕΔ και αποκρατικοποιήσεις

Ερωτηθείς για το ΤΑΙΠΕΔ και για τις δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικά στελέχει κατά του επικεφαλής του Ταμείου Στ. Πιτσιόρλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε οτι η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά.
Παραδέχθηκε ωστόσο οτι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές απόψεις τις οποίες ενθαρύνει να ακούγονται. 
Στις αποκρατικοποιήσεις εργαστήκαμε για να ξεφύγουμε από τη λογική της εκποίησης. 
Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο. 
Τα έσοδα πηγαίνουν στον κουβά του χρέους και όχι για να επενδυθούν στην οικονομία. 
Η δουλειά που κάνουμε και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ είναι να εξασφαλίσουμε υψηλότερα τιμήματα.

ΕΛΣΤΑΤ 

Αιχμές κατά του πρώην υπευθύνου της ΕΛΣΤΑΤ για τη στάση και τα λεγόμενα του στα διεθνή ΜΜΕ άφησε ο πρωθυπουργός κατά του κ. Γεωργίου.
«Το 2009 θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%. 
Η διαμάχη για το ΕΛΣΤΑΤ αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν θα δικαιωθεί ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου για τα ελλείμματα του 2009. 
Εμείς δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να διερευνήσει όλες τις σκοτεινές πτυχές. 
Οχι για να δικαιώσει τον έναν ή τον άλλο. 
Μου προξένησε όμως μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα με διάφορες συνεντεύξεις του σε διεθνή ΜΜΕ λέγοντας ότι η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος αν η δικαιοσύνη προχωρήσει την έρευνα.

Η Τουρκία τήρησε σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία με την ΕΕ 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό υπογράμμισε ότι η «Τουρκία τήρησε σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό» και σημείωσε πως πετύχαμε τη συμφωνία με πολύ κόπο.
Η χώρα είχε βρεθεί μπροστά σε δύσκολη κατάσταση.
Με τις χώρες στα βόρεια να κλείνουν σύνορα και εμείς να δεχόμαστε ροές 5.000 κάθε ημέρα.

Η κ. Μέρκελ κράτησε εξαιρετικά θετική στάση, που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 
Επιμείναμε πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος μέσα από τη συνεργασία με τους γείτονές μας.
Πιστέψαμε στη δυνατότητα μίας συμφωνίας, γιατί πιστεύουμε πως η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Τουρκία. 

Η Τουρκία, σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία. 
Η συμφωνία στην εφαρμογή της δεν είναι εύκολη. 
Εμείς εξετάζουμε ένα προς ένα τα αιτήματα ασύλου και αυτό έχει οδηγήσει σε συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. 

Πιστεύουμε πως ο ρυθμός θα επιταχυνθεί. 
Δυστυχώς από τις 33.000 θέσεις που είχαν υποσχεθεί οι ευρωπαίοι έχουν φτάσει στις 3.000. Θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση από τους ευρωπαίους.

Τέλος στο νταβατζιλίκι των ΜΜΕ και τη διαφθορά 
Ο πρωθυπουργός, κλήθηκε να απαντήσει στη ΔΕΘ και για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του Alpha γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να λειτούργησε με αυτό τον τρόπο απέναντι στα τηλεοπτικά κανάλια και να αναγκάζει σε απόλυση χιλιάδες υπαλλήλους των καναλιών που δεν έλαβαν την τηλεοπτική άδεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα νταβατζηλίκια τελείωσαν».
«Εμείς δίνουμε δυνατότητα για 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας για να έχουμε βιώσιμα σχήματα και όχι διαπλοκή, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με τα τεράστια θαλασσοδάνεια που δεν οδηγούσαν πουθενά και δημιουργούσαν τεράστια φαινόμενα διαπλοκής».
Υποστήριξε ακόμη ότι «το κράτος έχει χάσει πολλά περισσότερα από το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδιναν νόμιμες άδειες στα κανάλια» λέγοντας ότι ήρθε πλέον η ώρα να μπει ένα νόμιμο πλαίσιο σε αυτό.
Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους στα κανάλια να μπορούν να απορροφηθούν αλλού.

Και η Ελευθεροτυπία έκλεισε αλλά δεν νοιάστηκε κανείς 

Σε απανωτές ερωτήσεις για το μέλλον των εργαζομένων στα κανάλια, που δεν πήραν τηλεοπτική άδεια, κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι, δεν είναι οι μόνοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Αναφέρθηκε στους εργαζομένους του MEGA, του ALTER και της Ελευθεροτυπίας και είπε ότι σχετικά με τους εργαζόμενους στον Alpha και το Star «θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να δώσει κίνητρα προκειμένου – αν υπάρξουν απολύσεις- οι απολυμένοι να προσληφθούν στα νέα κανάλια».
Όπως σημείωσε, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του, μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση.
Ενδιαφέρον πάντως είχε το σημείο της ομιλίας του στο οποίο δύο φορές υπογράμμισε τη φράση «εάν κλείσουν αυτά τα κανάλια τελικά».

Ενέργεια και ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στη Ρωσία και την υπόλοιπη Ευρώπη επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση του χθες (10/9) με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ρωσίας για την επαναλειτουργία του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και την πρόθεση της Ρωσίας να βάλει και την Αθήνα στο ενεργειακό παιχνίδι υποστήριξε ότι «η θέση μας δεν έχει αλλάξει, διεκδικούμε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, από την Ελλάδα να περάσουν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα.
Υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία στα θέματα αυτά, παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, είναι μια κρύο, μια ζέστη, εμείς θέλουμε να έχουν φιλικές σχέσεις οι γείτονές μας.

Ετεροχρονισμένη η αντιπολιτευτική πολιτική Μητσοτάκη για τα Εξάρχεια 

Αιχμές και για τον τρόπο που ο Κ. Μητσοοτάκης ασκεί αντιπολίτευση στο θέματα της ασφάλειας στην περιοχή των Εξαρχείων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ.
Όπως υποστήριξε, «εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε»
«Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, υπενθύμισε την τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια με την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών και σημείωσε:
«Καταλαβαίνω ότι και ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα πρέπει να πει».
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης