Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: «Αυτογκόλ» των ΗΠΑ η απόφαση της Κομισιόν για πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple

CNN: «Αυτογκόλ» των ΗΠΑ η απόφαση της Κομισιόν για πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple
Μια υπο-επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ανακάλυψε τον Μάιο του 2013 ότι η Apple «στην πραγματικότητα δεν πλήρωνε σχεδόν καθόλου φόρο» για τα σημαντικά της έσοδα στην Ιρλανδία
«Αυτογκόλ» των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελεί το άνευ προηγουμένου κολοσσιαίο πρόστιμο 13 δισ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν στη γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Apple, με τη μορφή επιστροφής φορολογικών ελαφρύνσεων στην Ιρλανδία, που κρίθηκαν ως παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις.
Τουλάχιστον, αυτό επισημαίνει το έγκυρο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, που επικαλείται δήλωση της Ευρωπαίας επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με την οποία «Η ιστορία με την [ευρωπαϊκή] έρευνα της Apple ξεκίνησε στις ΗΠΑ... Ήταν η έρευνα της Γερουσίας στην Apple - και στους κανόνες διαφάνειας των ΗΠΑ - που μας υποψίασε ότι η εταιρεία ενδεχομένως να είχε λάβει [ευρωπαϊκή] κρατική επιχορήγηση».
Σύμφωνα με το CNN, μια υπο-επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ανακάλυψε τον Μάιο του 2013 ότι η Apple «στην πραγματικότητα δεν πλήρωνε σχεδόν καθόλου φόρο» για τα σημαντικά της έσοδα στην Ιρλανδία.
Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Apple ήλθε σε συμφωνία με τις ιρλανδικές αρχές, που της επέτρεψε να μειώσει σημαντικά τους φόρους που καταβάλλει σε κέρδη της εκτός των ΗΠΑ.
Αυτό ήταν που παρακίνησε την Κομισιόν να διεξάγει τη δική της έρευνα επί των πραγματικών γεγονότων - πάντα σύμφωνα με την Vestager - χρησιμοποιώντας πολλά από τα ευρήματα της έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας.
Πάντως, προς τιμήν της, η Vestager τουλάχιστον παραδέχθηκε, ότι καμιά φορά «οι κανόνες της Ε.Ε. είναι δυσνόητοι», όμως υποστήριξε ότι η απόφαση εναντίον της Apple βασίστηκε σε γεγονότα.
Αμφότερες η Apple και η Ιρλανδία έχουν ήδη διατρανώσει την πρόθεσή τους να εφεσιβάλλουν την απόφαση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία έχει προκαλέσει ένταση και λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης