Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Πώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τον κόσμο με χρήματα...

CNN Money: Πώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τον κόσμο με χρήματα...
9 τρισ. δολάρια και οι εκτυπωτικές μηχανές συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό
Οι τέσσερις πιο ισχυρές κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν ρίξει περισσότερα από 9 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την απασχόληση.
Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, που ισοδυναμεί με την αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγουν οι ΗΠΑ σε διάστημα έξι μηνών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN Money.
«Αν έφερνες στο σήμερα μια ομάδα οικονομολόγων του 2008 και τους έλεγες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 9 τρισ. δολαρίων και εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τον πληθωρισμό, δεν πιστεύω ότι θα μας πίστευαν», δήλωσε ο Michael Pearce, οικονομολόγος της Capital Economics.
Οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν τη δημιουργία νέου χρήματος σε τεράστιες ποσότητες, καθώς ο κόσμος μπήκε σε ύφεση.
Το σχέδιο ήταν απλό, σημειώνει το CNN Money: Μια ένεση με περισσότερα χρήματα στο σύστημα θα ενθάρρυνε τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν, γεγονός που θα οδηγούσε σε περισσότερες επιχειρήσεις και καταναλωτικές δαπάνες.
Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό είναι αρκετό για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια για να παρακινήσουν τον δανεισμό
Ωστόσο, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά επιτόκια, δεν ήταν επαρκή.
Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες στράφηκαν σε ισχυρότερα “φάρμακα” και πειραματίστηκαν με την αγορά ομολόγων στις αγορές για να ρίξουν νέο χρήμα.
Οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν λειτουργεί, τονίζει το CNN Money.
«Οι κύριες επιδράσεις φαίνεται να είναι η μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και η ενίσχυση των μετοχών», δήλωσε ο Pearce, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η οικονομική ανάπτυξη ή ο πληθωρισμός».
Μόνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) έχει ρίξει στις αγορές 3,9 τρισ. δολάρια, μέσω τριών γύρων αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008, λίγο αργότερα ο χρηματοπιστωτικός κόσμος κατέρρευσε, και συνέχισε ως τον Οκτώβριο του 2014.
Ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England - BoE) τον Μάρτιο του 2009, προσθέτοντας περίπου 500 δισ. δολάρια, σε τρεις γύρους.
Η BoE αναβίωσε το πρόγραμμά της τον Αύγουστο του 2016, λίγο καιρό αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BoJ) έχει αγοράσει 2,5 τρισ. περιουσιακά στοιχεία από τον Απρίλιο του 2013 έως σήμερα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έφτασε αργά στο πάρτι, ξεκινώντας το πρόγραμμά της μόλις τον Μάρτιο του 2015.
Η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει την αγορά περιουσιακών στοιχείων αξίας 2 τρισ. δολαρίων ως τον Μάρτιο του 2017, ενώ έχει δεσμευτεί να επιμηκύνει το πρόγραμμα αν κριθεί απαραίτητο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης