Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης δεν αποδίδει

tags :
Citigroup: Η περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης δεν αποδίδει
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αλλάξουν τακτική, σύμφωνα με τη Citigroup
Τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επεκτάσεις των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, οι ειδικοί των αγορών έχει στείλει προειδοποιητικά σημάδιά σχετικά με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες από αυτή την ενέργεια, που περιλαμβάνουν το «χτύπημα» στα συνταξιοδοτικά ταμεία έως και τον κίνδυνο να τροφοδοτηθούν φούσκες στις αγορές.
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Citigroup, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν τις περαιτέρω αγορές περιουσιακών στοιχείων, καθώς αυτά τα προγράμματα έχουν φθίνουσες αποδόσεις ενώ αμφισβητείται και η αποτελεσματικότητα τους γενικότερα.
Οι επιχειρήσεις δεν αισθάνονται τα οφέλη της χρηματοδότησης που προσφέρονται από την παγκόσμια μείωση των πραγματικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων χάρη σε ένα ιστορικά υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, που με απλά λόγια είναι η υπερβολική απόδοση που μπορεί να πετύχουν οι χρηματιστηριακές αγορές, αναφέρεται στην έκθεση.
Αν και οι εταιρείες συνήθως δεν εξαρτώνται από την έκδοση μετοχών για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων -αλλά χρησιμοποιούν τις αγορές σταθερού εισοδήματος- το risk premium των μετοχών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Όσο υψηλότερο είναι το κόστος των μετοχών, τόσο υψηλότερο είναι το θεωρητικό συνολικό κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις.



Επίσης, το υψηλό risk premia είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, αποθαρρύνοντας τα επενδυτικά σχέδια κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης