Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Η Apple «απέτυχε να συλλάβει» τη δημόσια κατακραυγή ενάντια στη μεγάλη φοροαποφυγή

Dijsselbloem: Η Apple «απέτυχε να συλλάβει» τη δημόσια κατακραυγή ενάντια στη μεγάλη φοροαποφυγή
Τα σχόλια του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ κατά της φοροαποφυγής προκαλούν εντύπωση, καθώς η χώρα του και η Ιρλανδία προσφέρουν ιδιαίτερα συμφέρουσες συνθήκες φοροαποφυγής («Dutch sandwich» και «double Irish», αντίστοιχα)
Η επιθετική αντίδραση του αμερικανικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Apple απέναντι στο πρόστιμο 13 δισ. ευρώ που της επέβαλε η Κομισιόν λόγω τεράστιας συστηματικής φοροαποφυγής που της αποδόθηκε σε συνεργασία με τις ιρλανδικές φορολογικές αρχές, δείχνει ότι η Apple δεν κατανοεί την ηθική υποχρέωση των μεγάλων επιχειρηματικών οργανισμών να καταβάλλουν φόρους.
Αυτό επεσήμανε στο ιταλικό συνέδριο επιχειρηματικών ηγετών Ambrosetti ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σύμφωνα με τον οποίο η Apple «απέτυχε να συλλάβει» τη δημόσια κατακραυγή ενάντια στην φοροαποφυγή από μεγάλες επιχειρήσεις.
«Η απάντηση της Apple δείχνει ότι δεν καταλαβαίνουν τί συμβαίνει στην κοινωνία και δεν κατανοούν τί συμβαίνει στο δημόσιο διάλογο», πρόσθεσε ο Dijsselbloem, για να καταλήξει: «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ηθικό ζήτημα και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και αν είναι τόσο τεράστιες, δεν μπορούν να λένε 'αυτό δεν μας αφορά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εδώ'».
Για τον πρόεδρο του Eurogroup, αμερικανικές ή οποιασδήποτε εθνικότητας επιχειρήσεις δεν είναι δίκαιο να χρησιμοποιούν τόσα πολλά διαφορετικά φορολογικά σχέδια και στο τέλος της ημέρας να μην πληρώνουν φόρους.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έναν διατλαντικό «φορολογικό πόλεμο», ζητώντας ενίσχυση των διεθνών προτύπων.
Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλια του Dijsselbloem - που είναι παράλληλα και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών - κατά της φοροαποφυγής προκαλούν εντύπωση, καθώς η χώρα του και η Ιρλανδία προσφέρουν ιδιαίτερα συμφέρουσες συνθήκες φοροαποφυγής («Dutch sandwich» και «double Irish», αντίστοιχα) σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και μάλιστα ιδιαίτερα σε μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης