Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΟΙΚ Πολωνίας: Η ΕΕ δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή - Το Brexit την απομυθοποίησε

ΥΠΟΙΚ Πολωνίας: Η ΕΕ δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή - Το Brexit την απομυθοποίησε
«Δε νομίζω ότι θεωρείται λογική μια πολιτική που απλώς στηρίζεται στις αποφάσεις των μεγάλων διεθνών παικτών», σημείωσε ο πολωνός υπουργός
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί απομυθοποίηση της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Pawel Szalamacha.
Μιλώντας στο αμερικανικό CNBC, ο πολωνός αξιωματούχος υποστήριξε πως η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ ενδεχομένως να έχει αλλάξει τη νοοτροπία των πολιτών απέναντι στην ΕΕ.
Εκτίμησε, δε, ότι διαφάνηκε πως η Ε.Ε. δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή για τις χώρες της Ευρώπης, ενώ προειδοποίησε πως ενδεχομένως και άλλα κράτη-μέλη να παρακινηθούν να εγκαταλείψουν την ένωση, ιδίως «χώρες με ισχυρό αίσθημα ταυτότητας, ορισμένες βόρειες χώρες» ή ακόμα και χώρες που ίσως αισθάνονται ότι δεν κρατούν πλέον τη μοίρα τους στα χέρια τους.
Και προσέθεσε: «Δε νομίζω ότι θεωρείται λογική μια πολιτική που απλώς στηρίζεται στις αποφάσεις των μεγάλων διεθνών παικτών», αν μη τι άλλο επειδή «διαπράχθηκαν ορισμένα λάθη πολιτικής».
Ο Szalamacha αναφέρθηκε ακόμα και στην ανάγκη αποκεντροποίησης της εξουσίας από τα κεντρικά της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς στην Πολωνία «αξίζει να έχει τη δική της αναπτυξιακή ατζέντα», επισημαίνοντας ότι «η χώρα χρειάζεται να σχηματιστεί μόνη της» και «να βασιστεί περισσότερο στους εγχώριους πόρους».
Όσον αφορά στη διακυβέρνηση της Πολωνίας, ο Szalamacha υποστήριξε ότι δεν υπήρξε «καμία διάκριση σε βάρος του ξένου κεφαλαίου» στη χώρα του, παρά το σκληρό χτύπημα τραπεζικής και λιανικής φορολόγηση των δομών της που κάποιοι έχουν κατηγορηθεί για προνομιακή μεταχείριση εγχώριων εταιρειών.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι «σταθερή και προβλέψιμη».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης