Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton, Citigroup, BofA Merrill Lynch: Επικίνδυνος ο εφησυχασμός στην αγορά

Franklin Templeton, Citigroup, BofA Merrill Lynch: Επικίνδυνος ο εφησυχασμός στην αγορά
Oι αναλυτές «συμφωνούν» ότι στην αγορά υπάρχει εφησυχασμός που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια
Σε ένα συμπέρασμα συγκλίνουν οι περισσότεροι αναλυτές όταν μιλούν για τις αγορές: εφησυχασμός, καθώς από τα χρηματιστήρια έως τα ομόλογα και τα νομίσματα δεν υπάρχουν και πολλά που συμβαίνουν.

Franklin Templeton Solutions

Πιο αμυντική έχει γίνει η Franklin Templeton Solutions.
Όπως αναφέρει ο Rick Frisbie, επικεφαλής της εταιρείας, «έχουμε μια παροιμία που λέει ότι όταν ο δείκτης VIX είναι χαμηλός είναι η ώρα για να πηγαίνουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο VIX συχνά αναφέρεται ως ο δείκτης φόβου ή μετρητής φόβου, και όταν αυτός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, «πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι μια συνετή περίοδος για να απομακρυνθούμε λίγο περισσότερο από τα ''επικίνδυνα'' περιουσιακά στοιχεία».
Επί του παρόντος, ο VIX βρίσκεται στο 13, αλλά ο μέσος όρος των 20 ετών είναι λίγο πιο πάνω από το 20 ή 21, έτσι αυτή τη στιγμή βρίσκεται χαμηλότερα από το μέσο όρο.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές έχουν γίνει λιγότερο ανήσυχοι σχετικά με τον κίνδυνο και ίσως έχουν εφησυχάσει λίγο υπερβολικά.

Neuberger Berman

Την ίδια στιγμή, ο Joe Amato, επικεφαλής επενδύσεων για τις μετοχές στη Neuberger Berman επισημαίνει:
«Δεδομένου ότι πολλά θα μπορούσαν να συμβούν αυτό το φθινόπωρο για να αποδείξουν ότι οι αγορές έχουν εφησυχάσει και έχουν γίνει ευάλωτες (από τον πληθωρισμό ή τις αμερικανικές εκλογές ή γεωπολιτικές εξελίξεις) οι επενδυτές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι ζώνες ασφαλείας τους είναι δεμένες».

Citigroup

Παράλληλα, οι Richard Cochinos και Ran Ren της Citigroup αναφέρουν:
«Ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα υποδηλώνει οι αγορές βρίσκονται στην ουρά του 5%-10%, κάτι που σημαίνει ότι ο εφησυχασμός είναι πολύ υψηλός».

Bank of America Merrill Lynch

Τέλος, οι Αθανάσιος Βαμβακίδης, Adarsh Sinha, και Yang Chen στην Bank of America Merrill Lynch επισημαίνουν:
«Κατά την άποψή μας, ο εφησυχασμός σε συνδυασμό με τον μικρό όγκο θα μπορούσαν να κάνουν την αγορά ιδιαίτερα ασταθή» ενώ οι αναλυτές αναφέρουν και το ενδεχόμενο ενός sell-off στο επόμενο σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης