Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κερδοσκοπία και fake άνοδος στο ΧΑ - Πως χειραγωγούν το ελληνικό χρηματιστήριο με ράλι μαιμού

Κερδοσκοπία και fake άνοδος στο ΧΑ - Πως χειραγωγούν το ελληνικό χρηματιστήριο με ράλι μαιμού
Προσπάθεια ανοδικής διαφυγής με λύση της συσσώρευσης για τους βασικούς δείκτες – Τα περιθώρια ανόδου
Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφθηκε χθες, Τετάρτη 31 Αυγούστου στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με άνοδο τον μήνα, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου είχε βρεθεί στις 571,33 μονάδες.
Αυτό ωστόσο που κυριαρχούσε ως θέμα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία ήταν η αναζήτηση του λόγου για τον οποίο ενισχυόταν το ΧΑ.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, τα αποτελέσματα της Πειραιώς ήταν οριακά ανώτερα των εκτιμήσεων αλλά σε κανένα βαθμό δεν δικαιολογούσαν ενδοσυνεδριακή άνοδο έως 25% στη μετοχή.
Αντιστοίχως οι προσδοκίες για καλά αποτελέσματα και από Εθνική και Eurobank δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άνω του 15% και έως 20% άνοδο των μετοχών.
Window dressing, short covering ή ακόμα και ζήτησης μετοχών λόγω αναδιάρθρωσης του MSCI, έστω και χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον με προσθήκες ή διαγραφές, θα μπορούσαν να δώσουν μία σχετική άνοδο στους δείκτες, αλλά και πάλι όχι τόσο έντονη σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Αυτό που τονίζεται είναι ότι η χθεσινή κίνηση ήταν καθαρά κερδοσκοπική, αφού η εγχώρια αγορά λόγω περιορισμένου βάθους και μικρού αριθμού συμμετεχόντων μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί.
Μία αιτιολογία θα μπορούσε να είναι το νέο τηλεοπτικό σκηνικό που διαμορφώνεται το οποίο θα μπορεί να δώσει πάτημα για δημιουργία καλού κλίματος ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αυτό που συζητιόταν χθες είναι ότι αν κατάφερνε να πάρει περί τα 130 εκατ. ευρώ το κράτος από τις τηλεοπτικές άδειες ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ θα είχε ένα ισχυρό άσσο στο μανίκι του.
Θα μπορούσε να πατήσει σε αυτό που κάνει η δική του κυβέρνηση και δεν έκαναν τόσα χρόνια οι προηγούμενες και να υποσχεθεί μικρότερα βάρη στους πολίτες μελλοντικά από αντλήσεις και άλλων τέτοιων εσόδων.
Όμως αυτό που τονίζεται είναι ότι και πάλι αυτά θα ήταν λόγια και υποσχέσεις απλά για να δημιουργήσουν μία αίσθηση στον κόσμο ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα.
Αυτό που λένε στην αγορά είναι ότι τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.
Έτσι ισχυροποιείται η αρχική εκτίμηση ότι το παιχνίδι χθες στο ΧΑ ήταν καθαρά κερδοσκοπικό.
Τι θα συμβεί αν λύσει ο σχηματισμός της συσσώρευσης.
Το κλείσιμο του ΧΑ πάνω από τις 577-578 μονάδες δίνει σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση στόχο τις 600 μονάδες.
Σε επίπεδο FTSE 25 το κλείσιμο πάνω από τις 1.550 μονάδες δίνει στόχο τις 1.650 μονάδες, ενώ σε επιμέρους μετοχές και κυρίως στις τραπεζικές η άνοδος αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον.
Στις τράπεζες λοιπόν η Εθνική σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές έδωσε ήδη τον πρώτο στόχο, που είναι το επίπεδο των 0,2150 ευρώ και έκλεισε στα 0,2110 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, περαιτέρω άνοδος απελευθερώνει τη μετοχή προς τα 0,24 ή και 0,25 ευρώ, ήτοι είναι σημαντικό το περιθώριο ανόδου.
Επίσης σημαντικό είναι στην Eurobank που και αυτή η μετοχή έδωσε τον πρώτο στόχο που ήταν τα 0,52 ευρώ και αν μείνει πάνω από τα 0,5290 ευρώ τότε μπορεί να δει τα 0,60 ευρώ ή τα 0,6050 ευρώ.
Σημειώνεται πως η μετοχή έκλεισε στα 0,5350 ευρώ, ενώ είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 0,55 ευρώ.
Η Alpha Bank με κλείσιμο άνω των 1,80 ευρώ δίνει στόχο τα 2,10 και 2,20 ευρώ.
Η μετοχή έκλεισε στα 1,72 ευρώ
Σε άλλες μετοχές σημειώνεται η πολύ καλή εικόνα του ΟΠΑΠ και το κρίσιμο σημείο των 7,50 ευρώ (σημ. έκλεισε στα 7,52 ευρώ), η αδύναμη σχετικά εικόνα του ΟΤΕ επισημαίνοντας το επίπεδο των 8,50-8,60 ευρώ με κλείσιμο στα 8,50 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ τονίζεται πως πάνω από τα 2,80 ευρώ βελτιώνεται και αλλάζει η εικόνα και έκλεισε στα 2,65 ευρώ.
Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτό ότι η αγορά βρίσκεται σε πολύ κρίσιμα σημεία.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης