Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ στα φιλανθρωπικά ιδρύματα κατέθεσε ο Χάρης Θεοχάρης

Ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ στα φιλανθρωπικά ιδρύματα κατέθεσε ο Χάρης Θεοχάρης
Ο Χάρης Θεοχάρης προτείνει στο αρμόδιο Υπουργείο τον σχεδιασμό απαλλαγών και εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα θέματα που έχουν ανακύψει για άλλη μια χρονιά με τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν μια σειρά από κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής (πρώην βουλευτής του Ποταμιού) και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης.
Επισημαίνει πως ιδρύματα με σημαντική προσφορά στην κοινωνία και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ταυτόχρονη εξυπηρέτηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την απρόσκοπτη συνέχιση των κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθοεργιών τους.
Όπως τονίζει, η Πολιτεία σε αυτό το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα δεν έχει προσφέρει καμία μόνιμη λύση και το πρόβλημα «λύνεται» την τελευταία στιγμή μέσω κάποιας χορηγίας ώστε να επανέλθει ως πρόβλημα την επόμενη χρονιά.
Ο Χάρης Θεοχάρης προτείνει στο αρμόδιο Υπουργείο τον σχεδιασμό απαλλαγών και εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων των κοινωφελών ιδρυμάτων.
Τέλος, προτείνει τη θεσμοθέτηση διαδικασίας πιστοποίησης των κοινωφελών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που θα δικαιούνται απαλλαγών και εκπτώσεων, βάσει κριτηρίων λειτουργίας, σκοπού δραστηριοτήτων και διαχείρισης χρηματοδότησης.

Αναλυτικότερα, η ερώτηση:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Επιβολή ΕΝΦΙΑ σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αναδείχτηκε για άλλη μια φορά το πρόβλημα με τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν μια σειρά κοινωφελών ιδρυμάτων που στηρίζουν ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα οποία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν βάσει των χρηματοροών που παρουσιάζουν στην ταυτόχρονη εξυπηρέτηση του ΕΝΦΙΑ και στην απρόσκοπτη συνέχιση των κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθοεργιών τους.
Αυτό είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται τα τελευταία έτη με πολλά από τα ιδρύματα να στηρίζονται σε εταιρικές χορηγίες για να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η επανάληψη του φαινομένου αποδεικνύει ότι καμία μέριμνα δε λαμβάνεται από την πολιτεία για οριστική αντιμετώπιση του θέματος και όταν αυτό «λύνεται» μέσω κάποιας χορηγίας το «ξεχνάμε» μέχρι την επόμενη χρονιά.
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί πως με όλα τα προηγούμενα καθεστώτα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας μέχρι και το ΕΕΤΗΔΕ τα κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα απαλλάσσονταν της φορολόγησης ακινήτων ιδιοκτησίας τους.
Με το υφιστάμενο καθεστώς ΕΝΦΙΑ, τα φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα δεν δικαιούνται απαλλαγής.
Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα τεράστιο βάρος σε μια σειρά ιδρυμάτων τα οποία λόγω αποστολής λειτουργίας χρειάζονται μεγάλες επιφάνειες ακινήτων.
Ένα φορολογικό βάρος που αντιστοιχεί σε μεγάλο μέρος των εσόδων τους και που αναγκαστικά θα οδηγήσει σε περιορισμό των κοινωφελών δραστηριοτήτων τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου για την απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ βάσει κριτηρίων για τα ακίνητα συγκεκριμένων ιδρυμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται και εξυπηρετούν τον κοινωφελή και φιλανθρωπικό σκοπό τους;

2. Υπάρχει πρόθεση και σχεδιασμός του Υπουργείου να πιστοποιήσει μια σειρά κοινωφελών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, βάσει κριτηρίων λειτουργίας, σκοπού δραστηριοτήτων, διαχείρισης χρηματοδότησης και άλλων κριτηρίων, τα οποία να δικαιούνται απαλλαγής ή έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους που χρησιμοποιούνται για την παροχή του συγκεκριμένου και ορισμένου κοινωφελούς και φιλανθρωπικού τους έργου;

3. Υπάρχουν οι δομές και οι μηχανισμοί ελέγχου των μη κυβερνητικών οργανισμών, των φιλανθρωπικών και κοινωφελών ιδρυμάτων ώστε να είναι δυνατή η πιστοποίηση των ιδρυμάτων που θα κάλυπταν συγκεκριμένα κριτήρια κοινωνικού έργου;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης