Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καραβίτης (καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής): Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ – Είναι εκτρωματικός

tags :
Καραβίτης (καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής): Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ – Είναι εκτρωματικός
Θα πρέπει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα υποστήριξε ο κ.Καραβίτης
Την εκτίμηση πως θα πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ διότι είναι «τελείως εκτρωματικός» διατύπωσε ο Ν. Καραβίτης, καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ.
«Ο φόρος περιουσίας στα ακίνητα - που υπάρχει σε όλο τον κόσμο -, συνήθως είναι χαμηλός, γιατί είναι πολύ δύσκολο - για να μην πω αδύνατο -, για το κράτος να βάζει ένα φόρο που θα είναι σε αντιστοιχία το εισόδημα με την περιουσία.
Υπάρχουν κάποιοι που έχουν μεγάλη περιουσία και μικρά εισοδήματα, κάποιοι που έχουν μεγάλα εισοδήματα και μικρή περιουσία κ.λπ.
Γι’ αυτό το λόγο, για να είσαι ασφαλής, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλός αυτός ο φόρος.
Ο συμπληρωματικός φόρος φέρνει τεράστιες επιβαρύνσεις σε ανθρώπους, που πιθανόν να μην έχουν τα εισοδήματα» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984 ο κ.Καραβίτης, τονίζοντας ότι τρία χρόνια μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ «εξακολουθούμε να συζητούμε εάν θα πρέπει να έχουμε ένα φόρο ακινήτων και ποιας μορφής».
« Αυτό δεν προσφέρει τίποτα στην οικονομία.
Ο φόρος υπάρχει.
Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ ψύχραιμα και γρήγορα όλες οι διορθωτικές κινήσεις, ώστε να λειτουργήσει σωστά ο φόρος.
Αυτά θα έπρεπε να δούμε, να τα κάνουμε πολύ γρήγορα και να σταματήσουν πια την κουβέντα αυτή.
Στην ΕΕ, όλες οι χώρες έχουν φόρους ακινήτων.
Κάποιες από αυτές έχουν και μεγαλύτερο φόρο από τον δικό μας.
Να δούμε τα ουσιώδη και να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε αυτή την αξιοπιστία του συστήματος και τα σταθερά φορολογικά καθεστώτα.
Εάν ο κάθε υπουργός, κάθε φορά, θέλει να αλλάξει τον κάθε φόρο, με τον δικό του τρόπο, γιατί θεωρεί ότι αυτός είναι ο σωστός, χωρίς κάποιες φορές να ξέρουν και ποιο είναι το σωστό και ποιο όχι, απλώς παίρνουν ιδέες από γύρω – γύρω και λένε “ας το κάνουμε” και επιδιώκουν να ευνοήσουν αυτόν που φωνάζει πιο δυνατά.
Δεν γίνεται έτσι δουλειά όμως» υποστήριξε ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Καραβίτης είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επιβολή του φόρου τα εισοδηματικά κριτήρια ενώ επεσήμανε πως πρέπει να γίνει μια εσωτερική αναδιανομή των βαρών μέσα στον ΕΝΦΙΑ.
«Θα πρέπει να αυξηθεί λίγο - δεν μιλάω για τεράστια ποσά -, η επιβάρυνση στα ακίνητα, που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, αγροτεμάχια κ.λπ. και να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα.
Θα πρέπει, όμως, να ξεκινήσουμε από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου» είπε ο κ.Καραβίτης προσθέτοντας: «Έχουμε ένα πρόγραμμα που τρέχει, μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα από το 2010 και δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα.
Δεν πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε και να πραγματικά να αξιολογήσουμε τι έχουμε κάνει;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης