Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η ΕΚΤ ζητάει περισσότερες δαπάνες στον πυρήνα της ευρωζώνης - Τι αναφέρεται σε μελέτη 65 σελίδων

FT: Η ΕΚΤ ζητάει περισσότερες δαπάνες στον πυρήνα της ευρωζώνης - Τι αναφέρεται σε μελέτη 65 σελίδων
Η δημοσιονομική επέκταση στον πυρήνα της ευρωζώνης μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των ασθενέστερων χωρών
Οι οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν τα περιθώρια θα πρέπει να προχωρήσούν σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που τελικά θα λειτουργήσουν προς όφελος και της υπόλοιπης ευρωζώνης, αναφέρεται σε μια  μελέτη 65 σελίδων της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η μελέτη επικεντρώνεται στη νομισματική πολιτική εντός της ευρωζώνης, ενώ οι ερευνητές της ΕΚΤ διαπίστωσαν ότι όταν η νομισματική πολιτική έχει πιάσει... πάτο, η απαίτηση από τις ισχυρότερες οικονομίες να αυξήσουν τις δαπάνες λειτουργεί προς όφελος των ασθενέστερων ομολόγων τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα τα ευρήματα δεν πρωτοποριακά.
Οι επικριτές της πολιτικής που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη μετά την κρίση, συχνά επισημαίνουν την αποπληθωριστική προκατάληψη που έχει κυριαρχήσει στο μπλοκ τα τελευταία έξι χρόνια.
Οι βασικές χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν κληθεί να δαπανήσουν περισσότερα και να αυξήσουν τη ζήτηση και τον πληθωρισμό σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της περιφέρειας, όπου τα επίπεδα χρέους είναι υψηλά και η ανταγωνιστικότητα έχει κλονιστεί.
Εν τω μεταξύ, οι χώρες του Νότου έχουν ενθαρρυνθεί να ξεκινήσουν μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών εργασίας και των προϊόντων σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν τη βόρεια Ευρώπη.
Όπως αναφέρουν οι FT, σύμφωνα με την έρευνα και οι δυο συνταγές πολιτικής είναι σωστές, καθώς οι υψηλότερες δαπάνες βοηθούν ιδιαίτερα στην ώθηση της ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου των χωρών της ευρωζώνης.
«Η δημοσιονομική επέκταση στον πυρήνα μπορεί να ωφελήσει την περιφέρεια της οποίας οι νομισματικές πολιτικές έχουν κάτω από το μηδέν και ως εκ τούτου δεν αντιδρούν στις πληθωριστικές πιέσεις που προκύπτουν.
Οι πληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από τον πυρήνα προκαλούν μείωση των πραγματικών επιτοκίων και στις δύο χώρες.
Αυτό ευνοεί την περιφέρεια, τόσο μέσω της αύξησης των εξαγωγών (χάρη στις υψηλότερες δαπάνες στον πυρήνα) και την υψηλότερη εγχώρια ζήτηση.
Το αποτέλεσμα είναι ότι διαχέονται σχετικά σταθερές και επίμονα θετικές επιπτώσεις» αναφέρεται στη μελέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης