Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Macquarie: Οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού κινούνται όπως πριν - Τι συμβαίνει;

Macquarie: Οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού κινούνται όπως πριν - Τι συμβαίνει;
Σύμφωνα με την ανάλυση της Macquarie μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η αγορά χρυσού της Βενεζουέλας
«Καθαροί» αγοραστές χρυσού παραμένουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, αλλά μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό αυτών αγορών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Macquarie, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 περίπου 166 τόνους χρυσού και πούλησαν 22 τόνους, κάνοντας έτσι μια καθαρή αγορά 144 τόνων.
Αυτές οι αγορές δεν είναι πολύ διαφορετικές από τις αντίστοιχες του 2013 και το 2014, αλλά ήταν λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 που έφτασαν τους 179 τόνους, αναφέρει ο Matthew Turner σε ένα σημείωμα (note) του αυτή την εβδομάδα.
«Ακόμα δεν υπάρχει καμία όρεξη για πωλήσεις, αλλά και έξω από το Ρωσία και την Κίνα υπάρχουν λίγοι αγοραστές» επισημαίνει ο ίδιος, ο οποίος τονίζει ότι «το outlook είναι χαμηλότερο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθαρές αγορές».

Οι αγοραπωλησίες χρυσού των κεντρικών τραπεζών
Screen Shot 2016 08 24 at 10.14.59 AM


Η αγορά της Βενεζουέλας

Η Macquarie σημειώνει ότι η αγορά χρυσού της Βενεζουέλας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης αλλά και μιας κρίσης χρέους, η Βενεζουέλα αντάλλαξε και πούλησε τα αποθέματα χρυσού της για να συγκεντρώσει χρήματα, κάτι που μείωσε σε επίπεδα ρεκόρ τα αποθέματα της, σύμφωνα με τους Financial Times.
Όπως αναφέρεται τα αποθέματα της χώρας υποχώρησαν κατά 79 τόνους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 και κατά 59 τόνους σε σχέση με το 2015.
Κι έτσι, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, οι συνολικές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες μειώνονται.
Σύμφωνα με τον Turner, ο χρυσός έχει καταγράψει φέτος κέρδη της τάξης του 24%, ενώ περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κατάλογο των αγοραστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης