Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η ελληνική κυβέρνηση δε θα παρέμβει στη φιλονικία για την ΕΛΣΤΑΤ

Financial Times: Η ελληνική κυβέρνηση δε θα παρέμβει στη φιλονικία για την ΕΛΣΤΑΤ
Συνοπτικό άρθρο στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ΕΛΣΤΑΤ αφιερώνουν οι FT
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την έκπληξή του στην απαίτηση των Βρυξελλών από την Αθήνα να υπερασπιστεί την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και απέρριψε την όποια πρόταση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει, σε περίπτωση που διεξαχθεί δίκη για τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας.
Αυτά αναφέρει η έγκριτη οικονομική εφημερίδα Financial Times, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου, η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενθαρρύνοντάς την να υποστηρίξει την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ και των στελεχών της υπηρεσίας, με αφορμή τη φιλονικία για τον Ανδρέα Γεωργίου, στατιστικολόγου που αντιμετωπίζει δίκη επειδή υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας.
Σε γράμμα του στην Κομισιόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μια «αντιφατική» θέση στο ζήτημα.
Ενώ οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι δε θα παρέμβουν στη δίκη, εντούτοις ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί την ΕΛΣΤΑΤ, προειδοποιώντας πως η όποια προσπάθεια υπονόμευσης της ακρίβειας των ανεξάρτητων οικονομικών στοιχείων είναι «επικίνδυνη».
Ο κ. Τσακαλώτος παρακινεί την Κομισιόν να ενημερώσει το ελληνικό δικαστικό σύστημα «εάν έχει προνομιακές επιστημονικές πληροφορίες», σχετικές με την υπόθεση, ωστόσο υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση δε θα παρέμβει στο ζήτημα.
Η υπόθεση επικεντρώνεται στα στοιχεία του χρέους και του ελλείμματος από το 2009, με τον κ. Γεωργίου να κατηγορείται ότι υπερέβαλε.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία έχουν επικυρωθεί από την Eurostat, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για το δεύτερο και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι βοήθησε να δικαιολογηθούν οι σκληροί όροι λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα.
Ο κ. Γεωργίου έχει έντονα αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης