Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου θα προσφέρει ελάχιστα στις διεθνείς αγορές

Morgan Stanley: Το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου θα προσφέρει ελάχιστα στις διεθνείς αγορές

Ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2016, η Morgan Stanley αναφέρει σε ανάλυση της ότι η μεταβλητότητα ενδέχεται να αυξηθεί
Στην πορεία της τιμής του πετρελαίου ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2016 αναφέρεται σε σχετική της ανάλυση η Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να γίνει πιο… εύκαμπτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Adam Longson, επικεφαλής της έρευνας για την ενέργεια των βασικών εμπορευμάτων της Morgan Stanley, η πορεία των τιμών μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκαμπτη όσον πλησιάσουμε στην άτυπη συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στην Αλγερία στις 26 Σεπτεμβρίου 2016.
Η αγορά αντιμετωπίζει τον ΟΠΕΚ ως τον… κεντρικό τραπεζίτη, όπου μπορεί να ρυθμίσει την αγορά αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετικό σημείωμα (note) του Longson.
«Με περισσότερο από ένα μήνα μέχρι το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας στην Αλγερία, οι αγορές μπορεί να χάνουν το ενδιαφέρον τους όσον αφορά στην πρόβλεψη μιας συμφωνίας» γράφει ο ίδιος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν όσο πλησιάζει η συνεδρίαση αυξηθεί η μεταβλητότητα.

Το πάγωμα της παραγωγής

Ενώ πολλοί εκτιμούν ότι μια συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής μπορεί να επιτευχθεί -η πρόσφατη ανοδική πορεία των τιμών αυτό δείχνει- ο Longson πιστεύει ότι η ουσιαστική συμφωνία παραγωγής στον ΟΠΕΚ είναι «άκρως απίθανη», καθώς υπάρχουν πάρα πολλές αντιξοότητες και υλικοτεχνικές προκλήσεις για μια ουσιαστική συμφωνία.
«Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες δηλώσεις από τον ΟΠΕΚ και τα μέλη του σχετικά με τη θετική κατάσταση των αγορών, τους εγχώριους στόχους παραγωγής και τις αντιρρήσεις κάποιων εκ των μελών του, μια πραγματική διαπραγμάτευση φαίνεται ανεφάρμοστη
Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής, αυτό θα προσφέρει ελάχιστα στις διεθνείς αγορές.
Η προσφορά του ΟΠΕΚ είναι σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ» γράφει ο ίδιος.

Το παρακάτω διάγραμμα από την Morgan Stanley εμφανίζει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ σε σύγκριση με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών.
opecau1

Ο Longson προτείνει, επίσης, ότι οι αγορές έχουν παρερμηνεύσει τις τελευταίες δηλώσεις από τη Σαουδική Αραβία που τροφοδότησε εικασίες ότι το πάγωμα της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ μπορεί να συμφωνηθεί κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης