Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή - Η ελπίδα και η απληστία θα ξεπεράσει τον φόβο για τις μετοχές;

Morgan Stanley: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή - Η ελπίδα και η απληστία θα ξεπεράσει τον φόβο για τις μετοχές;
Το παγκόσμιο σκηνικό, με τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη και τα υποτονικά εταιρικά κέρδη βρίσκεται σε αντίθεση με την πορεία των μετοχών διεθνώς.
Το τελευταίο διάστημα η Morgan Stanley η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Bank of America και οι περισσότερες άλλες τράπεζες – έχουν διατυπώσει μια ζοφερή εκτίμηση όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το εν εξελίξει ράλι των χρηματιστηριακών αγορών….ράλι που προκαλεί ανησυχίες έως και στα hedge funds.
Παρ΄ ότι οι μετοχές και ειδικά στην Wall σημειώνονται συνεχή ιστορικά υψηλά η Morgan Stanley δεν αλλάζει τις προβλέψεις της αντιθέτως προειδοποιεί ότι «αυτή η περίοδος είναι δυνητικά η πιο επικίνδυνη στιγμή για τους επενδυτές, αν η ελπίδα και η απληστία ξεπεράσουν τον φόβο»
Σε νέα έκθεση της η Morgan Stanley αναφέρει…
«Λέγεται συχνά ότι μια πλημμυρίδα σηκώνει όλες τις βάρκες, αλλά ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η λογική λειτουργεί αντίστροφα.
Τον Ιούλιο του 2016 πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών είχαν καταγράψει ράλι στις μετοχές τους  ενώ στην Ευρώπη συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρά κέρδη.
Αυτές οι θετικές αποδόσεις είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προοιωνίζουν μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο μέλλον ή είναι ένα σημάδι ότι η αισιοδοξία των επενδυτών είναι υπερτιμημένη;
Με τους περισσότερους παγκόσμιους και περιφερειακούς δείκτες οικονομικής έκπληξης κοντά σε πολυετή υψηλά, φαίνεται πράγματι ότι το πρόσφατο ράλι στις τιμές των μετοχών συνοδεύεται από βελτίωση των οικονομικών δεδομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες τιμές των μετοχών έχουν μεγαλύτερη συσχέτιση με τον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής αισιοδοξίας τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με το παρελθόν σε ποσοστό 88%.
Στο σημερινό περιβάλλον τα καλά νέα είναι καλά νέα.
Η βελτίωση των δεικτών αισιοδοξίας όμως δεν εναρμονίζεται με την βελτίωση άλλων παραδοσιακών δεικτών οικονομικής προόδου  όπως οι δείκτες PMI.
Κατά την Morgan Stanley δεν μπορεί να συνηγορήσει ή να στοιχηματίσει σε μια περαιτέρω αύξηση της οικονομικής αισιοδοξίας.
Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης μπορούμε να δούμε ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη οικονομική ειδησεογραφία και η εφαρμογή περαιτέρω νομισματικών μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες μπορούν να αναφερθούν ως παράγοντες για το ράλι των μετοχών τους δύο τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, υποβόσκει κάτω από την επιφάνεια μια συζήτηση για το αν αναθέρμανση της οικονομίας είναι πραγματική.
Παρά την υπεραπόδοση των μετοχών και συνολικά των περιουσιακών στοιχείων δεν πιστεύει η Morgan Stanley ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ποντάρουν στην αναθέρμανση της οικονομίας.  
Στην πραγματικότητα, τα σήματα πλειάδα δεικτών.... παρέχουν ελάχιστες ενδείξεις για ουσιαστική αναθέρμανση της οικονομίας, με προσδοκίες για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ σε μέτρια επίπεδα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν στην Κίνα είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ευρώπη και την Ιαπωνία, καθώς δίδεται μιας συνεχής μάχης εναντίον της χαμηλής ανάπτυξης, του χαμηλού πληθωρισμού και της ανόδου των νομισμάτων τους.
Σε εμπορική βάση, τόσο ευρώ όσο και το γιέν έχουν αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τους μετά την έναρξη των αντίστοιχων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης εμποδίζοντας την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.
Η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη για το ευρώ και το γεν ενώ συνεχίζει να προτιμάει αμερικανικές μετοχές έναντι της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.
Τα κέρδη ανά μετοχή σε Ευρώπη και Ιαπωνία είναι 11% και 20% κάτω από τις εκτιμήσεις και ως εκ τούτου η Morgan Stanley στρέφεται σε αμυντικές μετοχές.
Το παγκόσμιο σκηνικό, με τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη και τα υποτονικά εταιρικά κέρδη βρίσκεται σε αντίθεση με την πορεία των μετοχών διεθνώς.
Ενώ λίγοι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης, φαίνεται ότι η επιμονή μιας αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου στις μετοχές θέτει ένα δίλημμα στους επενδυτές.
Παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών συνεχίζουν να είναι ελκυστικές έως εξαιρετικά ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα, υπάρχει πάντα ένα εύλογο ερώτημα το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί;;;
Πιθανώς η τρέχουσα περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για τους επενδυτές, μήπως η  ελπίδα και η απληστία προσπεράσει τον φόβο για τις αγορές καταλήγει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης