Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί ο Τσίπρας επανέφερε στο προσκήνιο τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις;

Γιατί ο Τσίπρας επανέφερε στο προσκήνιο τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις;
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όντως η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά ή αν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα
Στο προσκήνιο επανέφερε χθες (16/08) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το αίτημα για την καταβολή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός από το μαρτυρικό Κομμένο στην Άρτα, 317 κάτοικοι του οποίου σφαγιάστηκαν από τους Ναζί στις 16 Αυγούστου του 1943, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο σε διπλωματικό αλλά και δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να διεκδικήσει τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Ερωτηματικά προκαλεί ο χρόνος τον οποίο επέλεξε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις που θεωρούν λανθασμένη κίνηση την ανακίνηση του θέματος, την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο οποίος εκτίμησε ότι το ελληνικό αίτημα δεν έχει σοβαρές πιθανότητα να ικανοποιηθεί.
Παράλληλα υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να περιμένει πρώτα να φτάσει σε κάποια λύση για το δημόσιο χρέος, και μετά να ασχοληθεί με τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε μονόδρομο την προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια, εάν δεν συνεργαστεί η γερμανική κυβέρνηση.
Πάντως ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το πόρισμα της Διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, το οποίο εκδόθηκε προ ημερών.
Το πόρισμα, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου, εισηγείται στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διπλωματικές και δικαστικές κινήσεις για τη διεκδίκηση των οφειλών.
Στη Γερμανία η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του αριστερού κόμματος Die Linke, το οποίο τάχθηκε υπέρ της καταβολής των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όντως η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά ή αν πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Οι προθέσεις της αλλά και οι θέσεις της αντιπολίτευσης για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και κατά τη συζήτηση του πορίσματος στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι η αναφορά του πρωθυπουργού απασχόλησε σήμερα και τον γερμανικό Τύπο.
Η Bild υπενθυμίζει ότι η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις, όπως μεταδίδει η ελληνικό έκδοση της Deutsche Welle.
«Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις.
Στον αντίποδα η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις.
Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης», σχολιάζει λακωνικά η Bild.
H Handelsblatt υπενθυμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το θέμα λήξαν, ενώ το περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέφερε τηγν αξίωση της καταβολής των αποζημιώσεων, σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης