Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλάζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ - Σε ποιες περιπτώσεις αυξάνεται και σε ποιες μειώνεται

Αλλάζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ - Σε ποιες περιπτώσεις αυξάνεται και σε ποιες μειώνεται
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά ενημερώνει για τις δόσεις
Για τις αλλαγές που αναμένονται στον ΕΝΦΙΑ αλλά και για τα… ακριβά λάθη που μπορούν να κοστίσουν στους φορολογούμενους ενημερώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ήδη οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως, η πλειονότητα των ιδιοκτητών θα δουν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό.
Πάντως, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ στο Taxis μετατίθεται για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Οι αλλαγές

Όπως ενημερώνει το ΕΒΕΠ, στον ΕΝΦΙΑ φέτος αλλάζει το ύψος του «χαρατσιού», που θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν και αυτό συμβαίνει για τους 3 παρακάτω βασικούς λόγους:
• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων, έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία, έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.
• Μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.
•Δεν ισχύει η έκπτωση του 20%, που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Τα… ακριβά λάθη

Ειδικότερα, όμως, το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει ότι, φέτος πρέπει να προσεχθούν τα λάθη, που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους, όπως:
Ημιτελές κτίσμα: Στήλη 10, κωδικός 99 του πίνακα 1 Ε9. Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%
* Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού. Πίνακας 2, στήλες 3,4,4α και 5.
* Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο. Πίνακας 2, στήλη 17.
* Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο. Η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1.
* Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί, ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%. Στη στήλη 13, πίνακας 1, τα συνολικά τετραγωνικά των βοηθητικών χώρων.
* Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος). Στήλη 11, πίνακας 1.
* Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Στήλες 16 και 20 στον πίνακα 1, στήλη 19 στον πίνακα 2.
Επισημαίνεται ότι σχετικά με τα αγροτεμάχια, μετά τις αντιδράσεις, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τελικώς, να τα εξαιρέσει από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, εξαιτίας της αδυναμίας υπολογισμού της αξίας τους. Ωστόσο, θα υπολογιστούν κανονικά το 2017.

Κορκίδης: Επώδυνος για 2,25 εκατ. ιδιοκτήτες ο φόρος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:
«...Ο φετινός "εφιάλτης" του ΕΝΦΙΑ θα είναι επώδυνος για 2,25 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (31%), λόγω αύξησης των συντελεστών του φόρου.
Επιπλέον, 2,56 εκατ. φορολογούμενοι (35%) καλούνται να καταβάλουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι και οι υπόλοιποι 2,48 εκατ. φορολογούμενοι (34%), ίσως πληρώσουν κάτι λιγότερο.
Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις, από τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και ο στόχος είναι κάθε μήνα στα κρατικά ταμεία να μπαίνουν, περί τα 600 εκατ. ευρώ.
Το γενικό σύνολο από τα εκκαθαριστικά θα φθάσει φέτος τα 3,344 δις ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 3,342 δις ευρώ και αυτό παρά το γεγονός ότι το Μάιο μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες κατά 30%.
Με αυτά τα δεδομένα, ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί στα 458 ευρώ.
Επίσης, μια στις δύο επιχειρήσεις της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες ιδιοχρησιμοποιούν, ενώ έως και πέρυσι απαλλάσσονταν.
Τέλος, όλα αυτά έρχονται, όταν η καλοκαιρινή "καταιγίδα" κατασχετηρίων έχει ήδη ξεσπάσει για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς καθημερινά αποστέλλονται σε οφειλέτες ιδιοκτήτες ακινήτων 1.800 "ραβασάκια"...».

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου παραπέμπεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ στο Taxis

Για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου παραπέμπεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxis, καθώς το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει την ημερομηνία έκδοσής τους, που αναμενόταν αύριο.
Αύριο, 18 Αυγούστου, θα «κλείσει» το σύστημα για την υποβολή του Ε9 αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αρχίσει αμέσως και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών.
Σε κάθε περίπτωση η εξόφλησή του αναμένεται να γίνει σε πέντε δόσεις, με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης