Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Ανδρέας Γεωργίου, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ο αποδιοπομπαίος τράγος του ΣΥΡΙΖΑ

FT: Ο Ανδρέας Γεωργίου, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ο αποδιοπομπαίος τράγος του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τους FT, οι υπαίτιοι για την τροπή που έχει πάρει το ελληνικό χρέος είναι πολλοί, αλλά όχι ο Ανδρέας Γεωργίου
Συνέχεια στην υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου δίνουν οι Financial Times καθώς μετά τις δηλώσεις στην ίδια εφημερίδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ -σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση αποπομπής του θα τεθεί σε κίνδυνο η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος- σε νέο τους άρθρο επισημαίνει ότι ουσιαστικά ο κ. Γεωργίου είναι ο… αποδιοπομπαίος τράγος.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Γεωργίου απλά εφάρμοσε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον υπολογισμό του ελληνικού ελλείμματος, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι συνωμότησε με τη Eurostat για να παραφουσκώσει το χρέος και υποστηρίζουν ότι, σαν αποτέλεσμα, η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να δεχθεί μεγαλύτερα δάνεια και σκληρότερη λιτότητα.

Οι υπεύθυνοι για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πολλοί είναι υπεύθυνοι για την ελληνική κρίση χρέος, αλλά ο κ. Γεωργίου δεν είναι ένας από αυτούς.
Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα στοχοποιείται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2009.
Όπως αναφέρεται είναι υπαίτια-υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες υπερβολές στο δανεισμό στη διάρκεια της περιόδου πριν την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και για την επιμονή της να μη υποβαθμίζει τα στοιχεία.
Η εκστρατεία κατά του κ. Γεωργίου φαίνεται σαν απόπειρα εκδίκησης, για να μετατοπιστεί η ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας από μια αναξιόπιστη πολιτική τάξη που ακόμη ελπίζει να επανέλθει.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρόμοια καχυποψία απέναντι στον κ. Γεωργίου έδειξε και η επόμενη κυβέρνηση μετά τον Κώστα Καραμανλή.
«Τον διόρισαν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, μιας ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας που θεσπίστηκε ως προαπαιτούμενο για την πρώτη διάσωση της Ελλάδας, αλλά όρισαν επίσης και δύο πολιτικούς εντεταλμένους στο συμβούλιό της για να τον ελέγχουν –ένας εκ των οποίων σύντομα θα δικαστεί για χάκινγκ στον υπολογιστή του κ. Γεωργίου» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Φτάνοντας στο 2016, οι Financial Times επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε να μεταρρυθμίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και εκείνος φαίνεται ευχαριστημένος που προχωρά η υπόθεση κατά του κ. Γεωργίου.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ο κ. Γεωργίου (ο οποίος είχε εργαστεί και περισσότερες από δυο 10ετίες στο ΔΝΤ) πλέον παίζει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεολογία του οποίου είναι αντίθετη απέναντι σε όλα όσα αντιπροσωπεύει το ΔΝΤ.

Η… πολιτική κουλτούρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η δίωξη του κ. Γεωργίου αντανακλά μια πολιτική κουλτούρα κατά την οποία γεγονότα και αριθμοί είναι θέμα διαπραγμάτευσης και «βολής» και καθόλου αντικειμενικής πραγματικότητας.

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργίου στους F.T.

Πρόσφατα (14/8/2016) ο κ. Γεωργίου με δηλώσεις του στους FT είχε αρνηθεί τις κατηγορίες για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας το 2009.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια τον καταδικάσουν για τις κατηγορίες αυτές, κινδυνεύουν οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου τα πάντα στέκονται ανάποδα.
Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται» αναφέρει.
Υποστηρίζει ακόμη, ότι εάν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, είναι καταδικαστική θα υπάρξουν συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, φαίνεται ότι έχει στο πλευρό του διεθνείς προσωπικότητες και οικονομολόγους που στηρίζουν την αθωότητα του όπως ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νοτίου Αφρικής Pali Lehohla,, ο οποίος με επιστολή του την προηγούμενη εβδομάδα προς τους Financial Times υποστηρίζει ότι η «δίωξη του Γεωργίου είναι μια σκληρή επιλογή που μετατρέπει την στατιστική υπηρεσία σε επάγγελμα υψηλού κινδύνου».
«Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της ΕΕ και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε στους FT.
Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος υπογραμμίζει ότι «εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους;
Δεν είναι λογικό...».
Οι Financial Times αναφέρουν ακόμη ότι οι κατηγορίες εναντίον του Α. Γεωργίου περί υπονόμευσης του «εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει μια «διάχυτη» ελληνική πολιτική πρακτική να παραποιούνται τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία για πολιτικό όφελος.
Αναφέρει δε ότι η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα αντιτάχθηκε στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ως μέρος μιας εκστρατείας για να κερδίσουν παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δις ευρώ.
«Ο Νίκος Παππάς, υπ. Επικρατείας, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μια σε βάθος διερεύνηση του «πώς και αν τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να επισπευσθούν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο» σχολιάζει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης