Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Το παράδοξο – Στα χρηματιστήρια σημειώνεται ράλι… και στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εκροές 128 δισ.

tags :
Barclays: Το παράδοξο – Στα χρηματιστήρια σημειώνεται ράλι… και στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εκροές 128 δισ.
Κατά την Barclays τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν πυροδοτήσει το ράλι, ειδικά "την αγορά των futures μετοχών και δεικτών στις ΗΠΑ αλλά αυτό ισχύει και στην Ευρώπη
Ένα παγκόσμιο παράδοξο λαμβάνει χώρα στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ενώ στην Wall και ο δείκτης βαρόμετρο Standard and Poor’s 500 σημειώνει ράλι και συνεχή ιστορικά υψηλά, οι εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είναι πρωτοφανής ξεπερνούν τα 128 δισεκ. δολάρια.
«Ποιος αγοράζει μετοχές»
Πρόσφατα είχαμε αναλύσει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και το κρατικό ασφαλιστικό Ταμείο της Ιαπωνίας λόγω των αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα αγοράζουν μαζικά Wall Street και μετοχές ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή αγορά.
Η βρετανική τράπεζα Barclays αναλύει αυτό το φαινόμενο επισημαίνοντας ότι οι παγκόσμιες μετοχές συνέχισαν να αυξάνονται παρά την εκροή 128 δισεκ. δολαρίων από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από τα μέσα Μαρτίου έως τον Αύγουστο του 2016.
Οι προθεσμιακές αγορές (οι οποίες παραδοσιακά συνδέονται με την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών), έχουν αντισταθμίσει τις εκροές.
Στις αμερικανικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές αλλά αγοράζουν οι μικροεπενδυτές.
Από το Μάρτιο του 2016 σημειώθηκαν εισροές 60 δισεκ. δολαρίων στα futures των δεικτών και μετοχών του S&P 500 αντισταθμίζοντας τα 50 δισεκ. εκροής από τα ETFs μετοχών των ΗΠΑ.
Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είναι καθαροί πωλητές δίνονται με  164 δισεκ από τον Απρίλιο.
Κατά την Barclays αυτό το φαινόμενο είναι ανησυχητικό.
Εσχάτως επίσης παρατηρείται μεγάλη διασύνδεση μετοχών και ομολόγων αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις αποδόσεις των μετοχών.
Οι εκτιμήσεις της Fed, στο Jackson Hole (στις 26 Αυγούστου του 2016) θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο.
Οι ξένοι έχουν αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ (28 δις δολάρια το μήνα), πουλώντας ταυτόχρονα μετοχές των ΗΠΑ.
Οι ιάπωνες εμφανίζονται αγοραστές μετοχών των ΗΠΑ.
Οι μεικτές αγορές αμερικανικών μετοχών από την Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν σημειώσει άνοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί πράγματι να έχει σημαντικό αντίκτυπο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο  καταβάλλονται 1 τρισεκ. ευρώ σε μερίσματα ετησίως  ενώ στον S & P 500 οι επιχειρήσεις επαναγοράζουν ίδιες μετοχές  δαπανώντας πάνω από 500 δισεκ. δολάρια.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών ωστόσο σημειώνουν κάμψη εσχάτως.
Σε όλες τις περιφέρειες και ειδικά στην Ευρώπη σημειώθηκαν εκροές μετοχών 85 δισεκ. δολαρίων.

Τι συμβαίνει;
Πως σημειώνεται ράλι στις μετοχές παρά τις μεγάλες εκροές κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια;

Για να εκτιμηθεί η πορεία των μετοχών θα πρέπει να δούμε την συμπεριφορά βασικών δεικτών.
Ειδικότερα, υπάρχει σαφής αναντιστοιχία ανάμεσα στο μέγεθος του ράλι μετοχών (MSCI AC World + 8% από τα μέσα Μαρτίου) και του μεγέθους των εκροών από ETFs μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια (128 δισεκ. δολαρίων από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Αύγουστο).

Κατά την Barclays τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν πυροδοτήσει το ράλι, ειδικά "την αγορά των futures μετοχών και δεικτών στις ΗΠΑ αλλά αυτό ισχύει και στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τους πωλητές αποκαλύπτεται ότι τα ενεργά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνεχίζουν να πωλούν.
Το σύνολο των εκροών από αμοιβαία κεφάλαια μετοχών ήταν 196 δισεκ. δολάρια ετησίως με μηνιαίο ρυθμό περίπου  40 δισ από τον Απρίλιο του 2016 και μετά.
Κατά συνέπεια, τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν μεγάλες καθαρές πωλήσεις μετοχών.

Ο S & P 500 και ο δείκτης Barclays 20 των ομολόγων έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2005, καθώς οι μετοχές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι αποδόσεις έχουν πέσει.
Η αύξηση κατά 2,56 τρισεκ. δολαρίων της αγοραίας αξίας των ομολόγων παγκοσμίως – με 1 τρισεκ. τον Μάιο -  επισκίασαν το πλεόνασμα μετρητών. Η επακόλουθη αποκατάσταση της ισορροπίας σε μετοχές.














www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης