Τελευταία Νέα
Διεθνή

RBC: Εμπόδιο για τη δημιουργία του fund των 2 τρισ. δολ. της Σ. Αραβίας οι χαμηλές τιμές πετρελαίου

RBC: Εμπόδιο για τη δημιουργία του fund των 2 τρισ. δολ. της Σ. Αραβίας οι χαμηλές τιμές πετρελαίου
«Δεν μπορείς να έχεις φιλοδοξίες για IPO όταν το πετρέλαιο βρίσκεται στα 30 δολ. το βαρέλι»
Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στο πετρέλαιο αναμένεται να δυσκολέψουν το έργο της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το επενδυτικό fund (Public Investment Fund) των 2 τρισ. δολ., αναφέρει στο CNBC η επικεφαλής για τα εμπορεύματα στην RBC Capital, Helima Croft.
Οι χαμηλές, μη βιώσιμες τιμές που επικρατούν στο πετρέλαιο ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών), ιδιαίτερα της Σ. Αραβίας (τον Ιούλιο έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 10,67 εκατ. βαρελιών ημερησίως!), η οποία και εκτόξευσε τα αποθέματα παγκοσμίως, άρα και την υπερπροσφορά.
Η δημιουργία του επενδυτικού fund της Σ. Αραβίας ανακοινώθηκε μέσα στο 2016, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το «μαύρο χρυσό», η οποία είχε αποτέλεσμα μία τρύπα ύψους 98 δισ. δολ.
Ωστόσο, όπως εκτιμά η αναλύτρια, σε περίπτωση που το Ριάντ συνεχίσει την καταστροφική πολιτική του στην αγορά πετρελαίου, τότε θα έχει μεγάλο πρόβλημα στην προσέλκυση κεφαλαίων του fund, λόγω της γενικότερης αστάθειας που θα υπάρξει.
«Δεν μπορείς να έχεις φιλοδοξίες για IPO (δημόσια προσφορά) όταν το πετρέλαιο βρίσκεται στα 30 δολ. το βαρέλι», σχολιάζει.
Επίσης, η κ.Croft κάνει εκτενή αναφορά και στις φιλοδοξίες του νεαρού ηγέτη της χώρας, Mohammed bin Salman, ο οποίος θέλει να αλλάξει την οικονομική πορεία της Σ. Αραβίας.
Θυμίζουμε πως τα μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στις 9/8 ο πρόεδρος του Οργανισμού και υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Mohammed Al Sada.
Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στις 26 με 28 Σεπτεμβρίου, στο Αλγέρι.
Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio Del Pino, ζητά συνάντηση ανάμεσα σε μέλη και μη του ΟΠΕΚ, προκειμένου να υπάρξει μία ευρύτερη συνεννόηση για το ενδεχόμενο «πάγωμα« της παραγωγής που θα βοηθήσει στη μείωση των υπέρογκων παγκόσμιων αποθεμάτων «μαύρου χρυσού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης