Τελευταία Νέα
Οικονομία

Όταν τα capital controls δεν μπάζουν μόνο από τα POS - Η περίπτωση πληρωμής με Skrill

Όταν τα capital controls δεν μπάζουν μόνο από τα POS - Η περίπτωση πληρωμής με Skrill
Η τρύπα παραβίασης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μέσω των ηλεκτρονικών πορτοφολιών 
Μπορεί η κυβέρνηση και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ανακάλυψαν την τρύπα παραβίασης των capital controls μέσω POS στα οποία οι συναλλαγές εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδας, αλλά η τρύπα αυτή δεν είναι η μοναδική.
Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η Skrill που αποτελεί online τρόπο πληρωμής (e-wallet) η οποία ανήκει στην Paysafe Group Plc.
Η εταιρία στην ιστοσελίδα της αναφέρει βέβαια ότι υπάρχουν περιορισμοί σε ότι αφορά στην Ελλάδα.
Διαβάζοντας όμως τους περιορισμούς, αναφέρονται υπηρεσίες που δημιουργούν το ερώτημα αν υπάρχει παραβίαση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας «Αν είστε κάτοχος της προπληρωμένης κάρτας Skrill MasterCard, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε ελεύθερα πρόσβαση στο υπόλοιπό σας στην Skrill χρησιμοποιώντας την κάρτα σε οποιοδήποτε ΑΤΜ ή ταμειακή μηχανή αγοαραπωλησίας (POS) που φέρουν σήμα MasterCard, με την επιφύλαξη των τοπικών περιορισμών των τραπεζών».
Δηλαδή πολύ απλά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την κάρτα όπου χρειάζεται, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι «ελληνική» και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.
Επίσης, κάποιος μπορεί να στείλει τραπεζικό έμβασμα σε skrill λογαριασμό και μπορεί να λάβει προπληρωμένη κάρτα και την ίδια στιγμή να τη συνδέσει με τραπεζικό λογαριασμό που έχει δημιουργήσει στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση skrill είναι ιδιαίτερα διαδομένη στις συναλλαγές που γίνονται μέσω εταιριών στοιχηματισμού.
Επισημαίνεται ότι ο λογαριασμός skrill δημιουργείται με την παροχή απλών στοιχείων και λειτουργεί με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν κωδικό πρόσβασης.
Στη συνέχεια, σου αποστέλουν την κάρτα MasterCard, την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς από τα ATM για να κάνεις ανάληψη τα χρήματα που έχεις στον ηλεκτρονικό σου λογαριασμό, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει περιορισμός στις αναλήψεις σου και χωρίς να φαίνονται τα στοιχεία σου.
Κατ' ουσίαν, παρ' ότι η ίδια η Skrill αναφέρει ότι υπόκειται σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων φαίνεται ότι ο τρόπος που λειτουργεί επιτρέπει την παράκαμψή τους και μάλιστα χωρίς να είναι εύκολο να γίνει αντιληπτός αυτός που παραβιάζει τη νομοθεσία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης