Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ZEW: Με μοντέλο stress tests της FED προκύπτουν ανάγκες σε κεφάλαιο 19 δισ για την Deutsche bank

ZEW: Με μοντέλο stress tests της FED προκύπτουν ανάγκες σε κεφάλαιο 19 δισ για την Deutsche bank
Οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις 51 τράπεζες διαμορφώνονται στα 123 δισ. ευρώ για το σύνολο των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών
Σε περίπτωση που οι 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (που υποβλήθηκαν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής) «δοκιμάζονταν» στα stress tests της Federal Reserve, θα διαπιστωνόταν ότι η Deutsche Bank παρουσιάζει «τρύπα» ύψους 19 δισ. ευρώ, αναφέρει η έρευνα του ινστιτούτου ZEW.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα παρουσιάσουν έλλειψη κεφαλαίων σε μία ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση», συμπεράνει η έκθεση, η οποία συντάχθηκε και με τη βοήθεια των New York University Stern School και Business and the University of Lausanne.
Οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις 51 τράπεζες διαμορφώνονται στα 123 δισ. ευρώ για το σύνολο των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών, στις οποίες να αναφερθεί δεν εμπεριέχονται οι ελληνικές.
Εκτός από τον γερμανικό κολοσσό, υψηλές κεφαλαιακές απατήσεις (σε περίπτωση κρίσης) παρουσιάζουν οι Societe Generale και BNP Paribas με 13 και 10 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Αναφέρεται πως η κεφαλαιοποίηση των τριών τραπεζών είναι περίπου 17, 26 και 55 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, η Deutsche διαφώνησε με τα αποτελέσματα, εκδίδοντας και σχετική ανακοίνωση:
«Υπήρξαν επίσημα stress tests από την EBA (European Banking Authority, Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) τα οποία απέδειξαν πως η τράπεζα δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια, ακόμα και κάτω από τις πιο σκληρές και αντίξοες συνθήκες».
Θυμίζουμε πως τα φετινά stress tests δεν αποκάλυπταν τις ακριβείς κεφαλαιακές απαιτήσεις των 51 τραπεζών, αλλά τη διαφορά του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) ανάμεσα στο «ήπιο» και το «δυσμενές» σενάριο.
Να σημειωθεί ότι τις χειρότερες επιδόσεις στα tests της EBA (στο δυσμενές σενάριο) εμφάνισαν 

η Monte Dei Paschi, -2,44%
η Allied Irish, 4,33% 
η Raiffeisen, 6,12% 
η Banco Popular Espanol, 6,62% και
η Bank of Ireland, 6,15%. 
Η Deutsche bank με 7,8% «πέρασε» τα stress tests, καθώς το «ψυχολογικό όριο που είχαν θέσει οι αναλυτές για τον CET1 ήταν το 5,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης