Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δισ. και άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «επί τάπητος» στο EWG 29/8

Προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δισ. και άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «επί τάπητος» στο EWG 29/8
Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο EWG
Σαφή δείγματα γραφής για την πρόοδο που σημειώνει το ελληνικό πρόγραμμα καλείται να δώσει η ελληνική πλευρά στο Euro Working Group (EWG) της 29ης Αυγούστου που θα... σφυρίξει την λήξη της θερινής ραστώνης και την εκκίνηση των νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο EWG αφού εκτός από τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ θα εξεταστεί και η πρώτη δέσμη των προτάσεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους .
Επί της ουσίας πρόκειται για το βραχυπρόθεσμο σενάριο το οποίο εστιάζει στις κινήσεις σταθεροποίησης που πρέπει να γίνουν και λιγότερο στα μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το2018 και αφού η Ελλάδα «τρέξει» με επιτυχία το τρίτο μνημόνιο.
Έτσι με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε  χαμηλά επίπεδα και ίσως η πρόωρη εξαγορά από τον ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα μη επιστραφέντα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα.
Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα αφορούν την περίοδο 2023-2043, καθώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Eurogroup  επέβαλε αυτό το «πλαφόν» στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το 2038 και στο 20% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητικότητα γύρω από το ζήτημα του χρέους είναι έντονη τιο τελευταίο διάστημα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις προτάσεις για τα προς εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει ήδη καταρτίσει κάποια σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αυτά τα παρουσίασε στους εκπροσώπους των χωρών της ευρωζώνης τις προηγούμενες ημέρες και έλαβε εντολή να διαμορφώσει τις τελικές του προτάσεις έως τις 29 Αυγούστου.
Στόχος είναι να τις παρουσιάσει στο EWG και να εγκριθούν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους αμέσως.
Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πάνω σε αυτές τις εκθέσεις θα στηριχτεί και η συζήτηση που θα ακολουθήσει τον χειμώνα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το αν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εκτελεί η ΕΚΤ.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι κρίσιμες και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με νέα χρηματοδότηση.
Πέραν αυτών, στο EWG της 29ης Αυγούστου θα γίνει και μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα.
Επί της ουσίας, οι θεσμοί θα παρουσιάσουν το τι έκανε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφορικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ.
Επίσης, θα προετοιμαστεί και το έδαφος για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία έχει ως μεγαλύτερα «αγκάθια» τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Άλλωστε, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.
Σε ότι αφορά το νέο Μεσοπρόθεσμο αυτό θα κατατεθεί στην βουλή μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 και στο πλαίσιο αυτό κρατά «ανοιχτό» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συνδέοντας την κατάθεσή του με την ολοκλήρωση της ερχόμενης αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.
Έχοντας εισπράξει την καθαρή άρνηση των πιστωτών της χώρας για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στα έτη 2019-2020 και μετά, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο να αποδείξει στους θεσμούς ότι μια λελογισμένη μείωση των στόχων στα επίπεδα του 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020 από 3,5% του ΑΕΠ δεν οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές.
Αν στη μείωση αυτών των στόχων συμφωνήσουν και οι πιστωτές τότε τα δημοσιονομικά μέτρα στη διετία 2019- 2020 θα είναι λιγότερα κατά 4,5 δισ. ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι στο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή μπορούν για πρώτη φορά να «χωρέσουν» ακόμη και προεκλογικά μέτρα…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης