Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Δεν βλέπω πρόωρες εκλογές το 2016 - Καμία πιθανότητα εξάντλησης της τετραετίας για την κυβέρνηση

Θεοχαρόπουλος: Δεν βλέπω πρόωρες εκλογές το 2016 - Καμία πιθανότητα εξάντλησης της τετραετίας για την κυβέρνηση
«Το πολιτικό κενό στην χώρα για μία ισχυρή προοδευτική παράταξη σύντομα θα καλυφθεί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος
«Δεν βλέπω πρόωρες εκλογές εντός του 2016 γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι εάν προχωρήσει σε εκλογές δεν έχει περιθώρια νέας εκλογικής νίκης», ανέφερε ο  πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα REAL NEWS.
Εκτίμησε δε, πως δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα για εξάντληση της τετραετίας για αυτήν την αναποτελεσματική κυβέρνηση λόγω απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, σημείωσε πως «έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
Πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Διαλόγου, από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, Κινήσεις Πολιτών και άλλες δυνάμεις, κατέληξε σε ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων.
Τώρα, με βάση αυτό, κι αφήνοντας στην άκρη συλλογικές και προσωπικές ανασφάλειες, πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.
Για μία ισχυρή προοδευτική παράταξη».
Σε ερώτηση για το ποια είναι αυτά και αν θέλουν το ΚΙΔΗΣΟ ή τη «Δημοκρατική Ευθύνη» του Χάρη Θεοχάρη στην προσπάθεια αυτή, ο κ. Θεοχαρόπουλος αφού ανέφερε ότι «με την χώρα σε αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχουν πολυτέλειες κατακερματισμού του χώρου», πρόσθεσε πως «θέλουμε να συμμετέχουν όσες δυνάμεις ενδιαφέρονται για έναν σύγχρονο προοδευτικό φορέα.
Αρκεί να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.
Όπως ότι επιδιώκουμε όλοι μία παράταξη σαφώς ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένη από τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πλαίσιο υπάρχει, το εάν θα συμμετάσχουν όσοι αναφέρεστε εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις τους».
Ανέφερε ότι προτείνει να έχουν ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου το συνέδριο συγκρότησης ενιαίου φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα και η εκλογή επικεφαλής από τη βάση με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία.
Μάλιστα, σημείωσε ότι «το εγχείρημα πρέπει να εμπνεύσει για να προσέλθουν οι προοδευτικοί πολίτες», εκφράζοντας τη διαφωνία του με συγκεκριμένα όρια, «αλλά προφανώς εάν προσέλθουν 250.000 πολίτες το εγχείρημα θα έχει πετύχει, εάν προσέλθουν 50.000 θα έχει αποτύχει».
Ωστόσο, «και στις δύο περιπτώσεις όμως ένα είναι το σίγουρο», είπε και συνέχισε «ότι το πολιτικό κενό στην χώρα μας για μία ισχυρή προοδευτική παράταξη σύντομα θα καλυφθεί.
Το θέμα είναι πώς και από ποιόν θα καλυφθεί.
Γι’ αυτό η δική μου πρόταση είναι ένας σύγχρονος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς».
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αιφνιδιάσει με εκλογές, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης του νέου φορέα, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι
«αν υπάρξει αιφνιδιασμός τον Σεπτέμβριο, η πρόταση μου είναι ένας συνασπισμός όλων των κομμάτων και των κινήσεων του προοδευτικού χώρου, με κοινό ψηφοδέλτιο και εφικτό στόχο το διψήφιο ποσοστό».
Μάλιστα, για τον αρχηγό, αν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, εκτίμησε ότι «θα υπάρξει συμφωνία και σε αυτό, ειδάλλως τα πολλά εγώ θα έχουν οδηγήσει τον χώρο σε εκλογική καθίζηση».
Σχετικά με αυτό που είπε πρόσφατα πως κανένα ευρωπαϊκό μέτωπο δεν αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεκαθάρισε «είπα για την ακρίβεια ότι κανένα δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο δεν αφορά την Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός.
Δεν απάντησα σε κανέναν, εξάλλου δεν δήλωσε κανείς από την Δημοκρατική Συμπαράταξη κάτι τέτοιο.
Προσωπικά είμαι σταθερός σε μία και μόνο κατεύθυνση, στον στόχο του ενιαίου αυτόνομου προοδευτικού φορέα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υιοθετήσω στροφές είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά τα λάθη έχει πληρώσει η δημοκρατική παράταξη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν».
Στην πρότασή του για συγκυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, διευκρίνισε πως εννοεί «μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας από τις δυνάμεις που θέλουν την χώρα εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, η οποία θα προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια εντός τριετίας.
Με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές, συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και των υπόλοιπων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
Κατά τον ίδιο, «η χώρα μας δεν βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες.
Απαιτείται εθνική συνεννόηση και όχι τεχνητή πόλωση και διχασμός».
Αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για «λαϊκά δημοψηφίσματα» που θα προκαλούνται με συλλογή υπογραφών και θα δύνανται να ανατρέψουν ψηφισμένο νόμο, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι «η κατοχύρωση της δυνατότητας διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για ορισμένα θέματα είναι μία ενδιαφέρουσα θέση. Όμως οι κατηγορίες θεμάτων που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός ως προτεινόμενες για λαϊκά δημοψηφίσματα ήταν άστοχες».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «οι προτάσεις του Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό ήταν πρόχειρες και φαίνεται ότι είχαν στόχο τον εντυπωσιασμό».
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, απάντησε θετικά «για τη θέση του επικεφαλής στο βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες για ενιαίο προοδευτικό φορέα».
Όπως είπε, «η δική μου πρόταση είναι σαφής: ενότητα και ανανέωση. Ενότητα χωρίς αποκλεισμούς.
Ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων.
Χρειάζεται να πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Σε αυτή την διαδικασία δεν πρόκειται να αναμετρηθούν κόμματα αλλά πολιτικές πλατφόρμες.
Όσοι συμμετέχουμε στο εγχείρημα πρέπει να γίνουμε μέλη μίας ισχυρής ενιαίας προοδευτικής παράταξης».
«Για αυτόν τον στόχο θα παλέψω.
Στοχεύω στο παρόν και στο μέλλον, όχι στο παρελθόν», κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης