Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιπλέον επιβαρύνσεις ΕΝΦΙΑ έως και 50 ευρώ για περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Επιπλέον επιβαρύνσεις ΕΝΦΙΑ έως και 50 ευρώ για περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων
Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου, οι συνολικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 2,65 δισ. ευρώ
Επιπλέον επιβαρύνσεις έως και 50 ευρώ για περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνουν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, στον ΕΝΦΙΑ του 2016 υπάρχει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες», κάτι που σημαίνει ότι για 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ο φορο-λογαριασμός θα είναι ίδιος ή οριακά μειωμένος σε σύγκριση με τον περυσινό.
Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου, οι συνολικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 2,65 δισ. ευρώ ενώ ο συνολικός φόρος που θα βεβαιωθεί θα ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που επικαλούνται στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι:

• Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια) θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.
• Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατομμύρια) θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο.
• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατομμύριο) θα πληρώσουν από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο φόρο.
• Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσουν από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.
• Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον φόρο που θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Πάντως, τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά τις εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής στις οποίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια και να διατηρήσει τις εκπτώσεις από τον φόρο για όσους έχουν τόκους από καταθέσεις πάνω από 300 ευρώ.
Από τα μέτρα αυτά, ο επιπλέον φόρος που θα βεβαιωνόταν θα ήταν περίπου 230 εκατ. ευρώ.
Κατ' επέκταση, μπορεί κανείς να αντιληφθεί, ότι στην αρχική μορφή του ο ΕΝΦΙΑ θα είχε επιβαρύνσεις για περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων από τα 2,2 εκατομμύρια που φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου ότι τελικά θα έχουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ φέτος.
Πλέον, το υπουργείο Οικονομικών εισέρχεται στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ.
Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται, ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να είναι τον Ιανουάριο του 2017.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης