Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Πως επηρεάζουν την ιταλική οικονομία η τραπεζική κρίση και η ανησυχία για πιθανό bail in

tags :
Citigroup: Πως επηρεάζουν την ιταλική οικονομία η τραπεζική κρίση και η ανησυχία για πιθανό bail in
Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο επηρεάζεται συνολικά από την αρνητική ροή ειδήσεων και την πτώση του χρηματιστηρίου, γεγονός που φρενάρει την εγχώρια ζήτηση
Πόσο σοβαρή είναι η τραπεζική αναταραχή στην Ιταλία και πως επηρεάζει την οικονομία;
Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι αναλυτές της Citigroup.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία του Ιουλίου στην Ιταλία, έδειξαν μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, παρά την ανησυχία της αγοράς για τη σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε σημερινό τους report (5/08/2016), με τίτλο «Italy: The Bank Turmoil and the Economy (Ιταλία: Η αναταραχή στις τράπεζες και η οικονομία», το οποίο παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι τιμές των μετοχών των ιταλικών τραπεζών έχουν καταγράψει απότομη πτώση από τις αρχές του 2016.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ιταλίας, είναι ήδη αισθητές.
Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο επηρεάζεται συνολικά από την αρνητική ροή ειδήσεων και την πτώση του χρηματιστηρίου, γεγονός που φρενάρει την εγχώρια ζήτηση.
Οι ανησυχίες για πιθανό bail-in ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την κατανάλωση και την αποταμίευση, ειδικά μετά τις επιπτώσεις που είχαν τα bail-ins σε μια μικρή ομάδα ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης σε τέσσερις μικρότερες τράπεζες στα τέλη του 2015.
Εν κατακλείδι, η Cirigroup εκτιμά ότι η επίδραση της πτώσης των τραπεζικών μετοχών, δεν οδήγησε στη μείωση της πιστωτικής επέκτασης στην ιταλική οικονομία.
Σε γενικές γραμμές, οι ιταλικές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι η πρόσβαση στην πίστωση παραμένει ένας υποστηρικτικός παράγοντας για τις οικονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, το momentum έχει αποδυναμωθεί κατά τη διάρκεια του έτους.
Κρίσιμο σημείο για την Ιταλία αποτελεί το γεγονός ότι οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές επηρεάζουν την ανάκαμψη των επισφαλών assets των τραπεζών, γεγονός που διογκώνει το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLS) και τη σχετική ανησυχία των αγορών.

Η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα της Ιταλίας την περίοδο 2014 -2016



Η παροχή νέων τραπεζικών δανείων την περίοδο 2014 - 2016



Η σχέση βιομηχανικής εμπιστοσύνης και αγορών


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης