Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεφύρι της Άρτας η μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο του Κεράνη

Γεφύρι της Άρτας η μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο του Κεράνη
Η αρμόδια ομάδα εργασίας του υπ. Οικονομικών καταψήφισε την επιλογή του κτιρίου
Σε «ναυάγιο» οδηγείται η μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο θρυλικό πλέον κτίριο του Κεράνη στη οδό Θηβών 196-194.
Τα έξι μέλη της αρμόδιας Επιτροπής σε σύνολο 11 τάχθηκαν κατά της εισήγησης για μεταφορά υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικού.
Η αρμόδια Επιτροπή συγκροτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου με την οποία έγινε η σύσταση η συγκρότηση και ο ορισμός των μελών ομάδας εργασίας που σκοπό είχε την αναζήτηση και την εξοικονόμηση πόρων από τις στεγάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Με την ίδια απόφαση ορίσθηκε και το έργο της ομάδας εργασίας το οποίο ήταν μεταξύ άλλων η αξιοποίηση των 28 ακινήτων του προγράμματος πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and leaseback) με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ή την εξεύρεση εναλλακτικών προτάσεων στέγασης εντός των κενών ακινήτων του ως άνω προγράμματος.
Το πρακτικό της 4ης συνεδρίασης της ομάδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε την 10η Μαρτίου 2016 είχε ως κύριο αντικείμενο συζήτηση για τη στέγαση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο της οδού Θηβών το γνωστό σε όλους το κτίριο του Κεράνη.



Η συντονίστρια της ομάδας εργασίας κα Μαρία Ανδρεοπούλου καταγράφει στο πρακτικό της συνεδρίασης ότι «Μετά από την κατά ανωτέρω διαλογική συζήτηση ζητήθηκε από την συντονίστρια η διατύπωση από τα μέλη της ομάδας εργασίας γνώμης επί του από 7 Μαρτίου 2016 ενημερωτικού σημειώματος της, με θέμα η μεταστέγαση υπηρεσιών στο κτίριο ει της λεωφόρου Θηβών 196-198 το οποίο επείχε θέση προτάσεως.
Υπέρ της έγκρισης της εισήγησης τάχθηκαν τα 5 μέλη της ομάδας και τα έξι τάχθηκαν κατά της αρχικής εισήγησης.
Όπως αναγράφεται στο πρακτικό της συνεδρίασης, στη συνέχεια λύθηκε η συνεδρίαση και συντάχθηκε το παρόν πρακτικό που υπέγραψαν όλα τα παρόντα μέλη της ομάδας εργασίας.
Το βασικό επιχείρημα των μελών της ομάδας που εξέφρασε αντιρρήσεις για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών μεταξύ άλλων ήταν ότι απαιτείται ολοκληρωμένη μελέτη περιβάλλοντος και της προσβασιμότητας του κτιρίου.

Οι κινήσεις του αναπληρωτή υπουργού Τρύφων Αλεξιάδη
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Τρύφων Αλεξιάδη με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2016 το οποίο είχε ως αποδέκτη την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Υπουργείου Οικονομικών είχε ως θέμα τη Μεταστέγαση Υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών στο κτίριο της οδού Θηβών 196-198 αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο πρόκειται να μεταστεγαστούν σε πρώτη φάση οι κάτωθι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
1) Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.
2) Κεντρικές υπηρεσίες γενικής γραμματείας δημόσιας περιουσίας.
3) Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου.
4) Κεντρικές Υπηρεσίες Εδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
5) Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής – Αιγαίου.
6) ΔΟΥ Νίκαιας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης ζητά από τις υπηρεσίες να προβούν σε όλες τις ενέργειες για την έκδοση της σχετικής απόφασης επικαλούμενος παλαιότερες αποφάσεις ( ΦΕΚ 881Β 01/04/2016)Ρυθμίσεις σχετικά με τη στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών σε κτίρια που έχουν συναφθεί μισθώσεις από το Δημόσιο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν 3581/2007.
Με νέο έγγραφο (25/7/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης ζητάει από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας να προχωρήσει στην υλοποίηση μεταστέγασης υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο του Κεράνη, οι υπηρεσίες που θα μετακινηθούν είναι:
1. Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής.
2. Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ιστορικό του κτιρίου
Το κτίριο Κεράνη στη Θηβών 196-198 στου Ρέντη αγοράστηκε το 1998 από το Ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Πριν δύο χρόνια ακριβώς, στις 23 Μαΐου 2014, μεταβιβάστηκε στην εταιρεία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ με την μέθοδο του sale & lease back με δυνατότητα επανάκτησης μετά από είκοσι έτη.
Το κτίριο από το 2005 μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε 24ωρη βάση.
Το Ελληνικό Δημόσιο, (σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης του Μαΐου 2014) υποχρεούται να καταβάλει στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη 221.000 ευρώ το μήνα (2.652.000 €/έτος) και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος των παγίων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και της δαπάνης ασφάλισης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης