Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ευκαιρία για την κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί τα θετικά μηνύματα, για να αντιστρέψει το κλίμα

Ευκαιρία για την κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί τα θετικά μηνύματα, για να αντιστρέψει το κλίμα
Είναι η ώρα να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά
Η φοροκαταιγίδα με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι πιο έντονα μετά το καλοκαίρι οι πολίτες εκτιμάται ότι θα εντείνει ακόμα περισσότερο το κύμα δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης.
Πάνω σε αυτή τη δυσαρέσκεια ποντάρει η ΝΔ προκειμένου αφενός να δείξει ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί πουθενά και αφετέρου να «καρπωθεί» πολιτικά οφέλη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε στη ΝΔ θεωρούν ότι η πραγματική οικονομία είναι από τα «ατού» του Κ.Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του προέδρου της ΝΔ και να αποδυναμώσει την εικόνα του πρωθυπουργού.
Οι διαπιστώσεις αυτές όμως βασίζονται ως επί το πλείστον στην παραδοχή ότι η οικονομική κατάσταση στην χώρα θα παραμείνει προβληματική, δύσκολη και συνεχώς απαιτητική απέναντι στους πολίτες.
Εάν όμως η προοπτική αυτή αλλάξει, τότε θα αλλάξουν και τα δεδομένα.
Σε ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπ.Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμπληρωματικό μνημόνιο.
Πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας υποστήριξε μεν ότι δεν φτάνουν μόνο οι φόροι αλλά απαιτούνται και μεταρρυθμίσεις, αλλά εκτίμησε πως οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικές.
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνονται και από τους δανειστές (ΕΕ και ΔΝΤ).
Όπως για παράδειγμα η απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλλει πρόστιμα σε Ισπανία, Πορτογαλία για υπερβολικά ελλείμματα, με το επιχείρημα ότι οι δύο χώρες έχουν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής.
Επιχείρημα που αν μη τι άλλο ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική περίπτωση.
Και που έρχεται να «δέσει» και με την αποτίμηση του ΔΝΤ, το οποίο μάλιστα πρόσφατα αποδέχθηκε και τα λάθη του στο ελληνικό πρόγραμμα, ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με υφεσιακά μέτρα.
Αναμφίβολα πρόκειται για ενθαρρυντικά μηνύματα, τα οποία οφείλει να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει – τόσο για τους ίδιους τους πολίτες όσο και για το δικό της πολιτικό μέλλον –στο μέγιστο δυνατό βαθμό η κυβέρνηση.
Είναι μια ευκαιρία (σε συνδυασμό και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις κατόπιν του πραξικοπήματος στην Τουρκία που αναβαθμίζει την χώρα μας σε μοναδικό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή), την οποία δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα.
Για να αξιοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες, η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί οργανωμένα, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και επιχειρήματα.
Είναι μια καλή ευκαιρία για την ίδια να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να βάλει τις βάσεις για μια αλλαγή σελίδας τόσο στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και για τη δική της πολιτική εικόνα.
Είναι ίσως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο εκλέχθηκε, να κυβερνήσει δηλαδή αποτελεσματικά.
Η Σύνοδος των ηγετών του Νότου στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι ένα καλό πρώτο βήμα…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης