Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNN money: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χάσει το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας

CNN money: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χάσει το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας
Τα stress tests έχουν επιδράσει αρνητικά στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σύμφωνα με το CNN money
Πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν χάσει μέσα ένα χρόνο το μισό της αξίας τους, ενώ η πτώση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται.
Τράπεζες όπως η Deutsche Bank (DB), η Barclays (BCS), η Credit Suisse (CS) και η Allied Irish Banks (AIBSF), που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, είναι μεταξύ εκείνων που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στην πραγματικότητα μόνο μία τράπεζα κινείται ανοδικά, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην την έχει ακούσει ποτές κανείς: η OTP Bank της Ουγγαρίας.
Στο ερώτημα τι έχει πάει στραβά απαντά το CNN money και επικεντρώνεται κυρίως στα stress tests.

Πιέσεις λόγω stress tests

Το sell-off επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests σε 51 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.
Αν και τα αποτελέσματα των tests ήταν αρκετά καλύτερα από το αναμενόμενο, ωστόσο δεν τόσο καλά για να διαγράψουν τους φόβους ότι κάποιες τράπεζες θα αποτύχουν σε ενδεχόμενο κρίσης.
«Οι τράπεζες δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες» δηλώνει ο Diane Pierret, καθηγητής Οικονομικών στη Λοζάνη.
«Εξακολουθούν να έχουν επισφαλή στοιχεία ενεργητικού στους ισολογισμούς τους, όπως τα επισφαλή δάνεια... και ο κίνδυνος μετάδοσης του κινδύνου από τις τράπεζες μιας χώρας σε κάποια άλλη είναι επίσης υψηλός».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο Pierret εκτιμά ότι 29 από τις 51 τράπεζες θα αποτύγχαναν στα stress tests εάν ήταν αμερικανικού τύπου.
Μάλιστα, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 123 δισ. ευρώ για να καλύψουν τα οικονομικά τους.
Οι ιταλικές τράπεζες πήγαν ιδιαίτερα άσχημα.
Οι αναλυτές της Barclays, είπαν ότι η σταθερότητα στον ιταλικό τομέα θα παραμείνει «εύθραυστη» παρά τις ειδήσεις περί πακέτου διάσωσης της Banca Monte dei Paschi di Siena.
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της διάσωσης ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της UniCredit.

Τα αρνητικά επιτόκια

Η γερμανική τράπεζα Commerzbank προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα αρνητικά επιτόκια σε συνδυασμό με τις αρνητικές αγορές θα πλήξουν τα κέρδη.
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη που βιώνει τις συνέπειες των ακραίων μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο στόχος των αρνητικών επιτοκίων είναι για να μπορούν οι τράπεζες να ρίξουν χρήμα στις αγορές ούτως ώστε να κινηθεί η οικονομία.
Αλλά οι τράπεζες δεν παίρνουν μεγάλες αποδόσεις όταν δανείζουν χρήματα.

Το Brexit

Ωστόσο, το κερασάκι στην τούρτα είναι το βρετανικό δημοψήφισμα για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, που έχει δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους.
Οι μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνετρίβησαν στον απόηχο της ψηφοφορίας, ενώ πολλές μετοχές πρέπει να ανακτήσουν τις απώλειες τους.
Το Λονδίνο είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης.
Οποιαδήποτε αλλαγή στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο για τις τράπεζες που λειτουργούν εκεί.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης