Τελευταία Νέα
Διεθνή

TheAntiMedia: Η ελληνική οικονομία, η Monte dei Paschi, η Deutsche Bank και η... φούσκα των παραγώγων

TheAntiMedia: Η ελληνική οικονομία, η Monte dei Paschi, η Deutsche Bank και η... φούσκα των παραγώγων
Η διαφαινόμενη οικονομική κρίση για την οποία δεν μιλάει κανείς αν και θα έπρεπε
Το πρόβλημα του κόσμου δεν είναι ούτε τα τρομοκρατικά χτυπήματα ούτε η πολιτική κρίση που βιώνει σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη.
Το βασικό πρόβλημα του κόσμου είναι για ακόμα μία φορά η τραπεζική κρίση αναφέρεται σε άρθρο του Shaun Bradley στο TheAntiMedia.org, «οι ανησυχίες που συνήθως ήταν επικεντρωμένες στην αποτυχημένη Ελλάδα έχουν τώρα επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες PIIGs (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα)».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ντόμινο που αν συνεχίσει να... πέφτει, η δυναμική του θα μπορούσε να καταστρέψει κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι ιταλικές τράπεζες

Όσον αφορά στις ιταλικές τράπεζες, ο ίδιος επισημαίνει αποτελούν την τελευταία συνέπεια του Brexit.
«Για χρόνια, θεωρούνταν ο αδύναμος κρίκος της οικονομικής αλυσίδας, αλλά τα τελευταία stress tests έβγαλαν στην επιφάνεια τα εσωτερικά του προβλήματα. Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, Monte Dei Paschi, βρίσκεται στο επίκεντρο, με αναμενόμενο έλλειμμα πάνω από 3 δισ. ευρώ» αναφέρει ο ίδιος.
Παράλληλα αναφέρεται και στην περίπτωση της Unicredit που είναι σε εξίσου κακή κατάσταση.

Το... brexit

Την ίδια στιγή, όμως, η αποχώρηση της Αγγλίας από την ΕΕ έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων για το μέλλον του ευρώ, και η Ιταλία θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην απώλεια της εμπιστοσύνης.
«Αν ο πανικός αρχίσει να διαχέεται στον ιταλικό λαό, η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να βγει εκτός ελέγχου, ενδεχομένως προκαλώντας ένα bank run» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.

Στο δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ

Στο ίδιο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά και στους κανονισμούς που ψηφίστηκαν στην ΕΕ για τη διάσωση των τραπεζών.
Όπως αναφέρεται πρόκειται για ένα σχέδιο που κινείται στο πλαίσιο εκείνου που εφάρμοσε η Αμερική κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, κάτι που σημαίνει ότι η μόνη λύση που είναι στο τραπέζι είναι το bail-in.
Άλλωστε, η πρώτη δοκιμή έγινε στην Κύπρο λίγα χρόνια πριν όταν «κουρεύτηκαν» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
«Στην περίπτωση αυτή όμως, η οργή δεν ήταν μεγάλη καθώς επλήγησαν περισσότερο οι πολύ πλούσιοι και κυρίως οι ξένοι (όπως οι Ρώσοι)» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Αν όμως ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, εκείνοι που θα χτυπηθούν περισσότερο θα είναι οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ μεγάλο μέρος καταθέσεων θα μπορούσε να κουρευτεί.
«Και μπορεί στην περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην Ιταλία οι συνέπειες να είναι καταστροφικές, ωστόσο τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τις υπόλοιπες τράπεζες του κόσμου» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.

Η βόμβα της Deutsche Bank

Στο μεταξύ στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στη γερμανική Deutsche Bank, ο ρόλος της οποίος είναι ο περισσότερο κρίσιμος καθώς στηρίζει την ισχυρή δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία.
Ωστόσο, η εν λόγω τράπεζα έχει εμφανή προβλήματα και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα, τότε τα πράγματα θα πάρουν πολύ άσχημη τροπή.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Γερμανία είναι η τελευταία ισχυρή οικονομία που απέμεινε για να στηρίξει το μπλοκ της Ευρώπης που καταρρέει, και χωρίς τη σταθερότητα του, αυτό το πείραμα θα αποτύχει παταγωδώς.

Η φούσκα των παραγώγων

Κι όλα αυτα δεν είναι αρκετά άσχημα, αρκεί να αναφερθεί ότι η Deutsche Bank έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν για τη... φούσκα των παραγώγων.
Η έκθεση της στα παράγωγων είναι άνω των 75 τρισ. δολ.
Αυτά που έχει δηλώσει ο Warren Buffet είναι χαρακτηριστικά.
«Θεωρώ τις πολύ μεγάλες θέσεις στα παράγωγα επικίνδυνες» έχει πει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η ιταλική τραπεζική κρίση αλλά και η φούσκα των παραγώγων μπορεί να φαίνεται κάτι ασήμαντο αλλά η πραγματικότητα διαφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης