Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Τα stress tests «μαρτύρησαν» τις κεφαλαιακές αδυναμίες πολλών τραπεζών

JP Morgan: Τα stress tests «μαρτύρησαν» τις κεφαλαιακές αδυναμίες πολλών τραπεζών
Κίνδυνο απομείωσης αντιμετωπίζει μόνο η Monte dei Paschi
Την εκτίμηση ότι τα stress tests (δομικές αντοχής) των ευρωπαϊκών τραπεζών, που διεξήγαγε η EBA, «μαρτύρησαν» τις κεφαλαιακές ανάγκες πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, διατυπώνουν οι αναλυτές της J.P.Morgan, σε έκθεση υπό τον τίτλο «2016 Stress Test: Significant stress drawdowns but dilution risk limited to MPS» (2016 Τεστ Αντοχής: Σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά περιορισμένος κίνδυνος απομείωσης μόνο στην MPS) που δημοσιεύτηκε χθες, Κυριακή 30 Ιουλίου, και σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση, ρεαλιστικό κίνδυνο απομείωσης της αξίας της αντιμετωπίζει μόνο η Banca Monte dei Paschi di Siena.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, J.P. Morgan, υπήρξαν εκπλήξεις στις φετινές δοκιμές αντοχής, με τις γαλλικές τράπεζες να τα πηγαίνουν σχετικά καλά, με τις γερμανικές όπως αναμενόταν και με τις βρετανικές, ιρλανδικές, ολλανδικές να μην τα πηγαίνουν και τόσο καλά.
Τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο στις συζητήσεις για τη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP) που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016 για τον τομέα, με εξαίρεση τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου που υποβάλλονται σε ξεχωριστή δοκιμασία από την BoE και τις Σκανδιναβικές χώρες.
Αν και δεν ήταν σχεδιασμένο τα stress tests να δείξουν επιτυχία/αποτυχία, ένα σημείο αναφοράς το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές είναι το όριο 5,5% + GSIB (Παγκοσμίως Συστημικές Σημαντικές Τράπεζες).
Συνολικά, με τον κίνδυνο απομείωσης να περιορίζεται στην MPS και τις τράπεζες με το χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να λαμβάνουν ήδη μέτρα (π.χ. Barclays και Deutsche Bank), δεν βλέπουμε αλλαγές στους όρους για το Κόστος Ιδίων Κεφαλαίων.

Γενικά αποτελέσματα
Το συνολικό σημείο εκκίνησης για την δοκιμή σε επίπεδο τομέα ήταν ένα μέσο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων 12,6%, το οποίο υποχώρησε στο 9,2% στο
δυσμενές σενάριο.
Οι επιπτώσεις προέρχονται κυρίως από τις ζημιές πιστωτικού κινδύνου ύψους 349 δισ. ευρώ.
Η μέση κάλυψη για προβληματικά περιουσιακά στοιχεία ήταν 42%.
Η αγορά πιθανότατα θα εστιάσει στις τράπεζες με τα περισσότερα προβληματικά δάνεια και τις υψηλότερες διαγραφές δανείων.
Οι τράπεζες με το χειρότερο δείκτη CT1 στο δυσμενές σενάριο είναι οι εξής: BMPS (-1451bp), RBS (-745bps), ABN (-591bp), BKIR (-513bp), CBK (-471bp), BFA-Bankia (-416bp) και BARC (-405bp).
Οι τράπεζες πιο κοντά στο όριο 5,5% + GSIB στο δυσμενές σενάριο, με βάση τη μόχλευση, είναι οι εξής: BMPS (-794bp), Barclays (-20bp), η DB (30 bp), UCG (60bp), BKIR (65bp) και HSBC (76bp).
Ενώ η Ιταλία ήταν το επίκεντρο για την αγορά, εκτός από την MPS, οι άλλες 4
Ιταλικές τράπεζες απέδωσαν καλά.
Ειδικά για την MPS, αν μπορέσει να πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και
αντλήσει νέα κεφάλαια, δεν θα υπάρχει ανάγκη για κούρεμα/απώλειες για τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης και για κυβερνητική «ένεση.
Οι ιταλικές τράπεζες θα μπορούσαν να παραμείνουν υπό πίεση έως ότου η διαδικασία για την MPS ολοκληρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης