Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Τα προβληματικά δάνεια σε Ιταλία και Ελλάδα θα επαναφέρουν την τραπεζική κρίση στο επίκεντρο – Μάστιγα τα NPLs

tags :
Barclays: Τα προβληματικά δάνεια σε Ιταλία και Ελλάδα θα επαναφέρουν την τραπεζική κρίση στο επίκεντρο – Μάστιγα τα NPLs
Μόλις εφαρμοστεί το σχέδιο, η Monte Paschi θα έχει NPL στο 18% έναντι 34% σήμερα ενώ το κακό χρέος  θα έχει ποσοστό κάλυψης 40% ενώ οι μέτοχοι θα υποστούν dilution 81%
Τα προβληματικά δάνεια σε Ιταλία και Ελλάδα θα επαναφέρουν την τραπεζική κρίση στο επίκεντρο αναφέρει η Βρετανική τράπεζα Barclays τονίζοντας ότι είναι μάστιγα τα NPLs τα προβληματικά δάνεια.
Τα stress tests διεξήχθησαν από την ΕΚΤ και την EBA αλλά δεν ξεκαθάρισαν τις αμφιβολίες των τραπεζών για την υγεία των τραπεζών.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η Deutsche Bank έχει περάσει κάθε τεστ κοπώσεως αλλά παρ΄ όλα αυτά η μετοχή έχει οδηγηθεί σε χαμηλά ετών απόρροια ανησυχιών και φόβου.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσος καιρός θα περάσει μέχρι τον επόμενο κύκλο τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη – ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα επικεντρωθεί στην Ιταλία και στην Ελλάδα λόγω των προβληματικών δανείων.
Τα προβληματικά δάνεια συνθλίβουν τα έσοδα και την κερδοφορία των τραπεζών.
Στην έκθεση της η Barcalys επικεντρώνεται στην περίπτωση της Monte Dei Paschi με ανακεφαλαιοποίηση 5 δισεκ. και τιτλοποίηση 27,7 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων.  
Η Barcalys εκτιμάει ότι το σχέδιο διάσωσης της Monte Dei Paschi  δεν μπορεί να επαναληφθεί σε μεγάλη κλίμακα και για τον λόγο αυτό η αβεβαιότητα για την κεφαλαιακή θέση του κλάδου στο σύνολό του παραμένει»
Η Monte Dei Paschi θα υλοποιήσει ΑΜΚ 5 δισεκ. και το Ταμείο Atlante που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2016, θα αγοράσει το επικίνδυνο σκέλος του deal τα 1,6 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη επένδυση, η Atlante μηδενίζει ουσιαστικά την παρέμβαση της.
Η Barclays αναφέρει ότι το Ταμείο Atlante είναι απίθανο να παράσχει συστημική λύση.
Η Atlante θα αγοράσει 1,6 δισεκ. προβληματικά δάνεια από το όχημα τιτλοποίησης.
Η Barcalys εκτιμάει ότι το ταμείο έχει 900 εκατ με 1,35 δισεκ. πρόσθετους πόρους για το υπόλοιπο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, που συνεπάγεται ότι μπορεί να αγοράσει ακόμη 13 με 19 δισεκ ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μόλις εφαρμοστεί το σχέδιο, η Monte Paschi θα έχει NPL στο 18% έναντι 34% σήμερα ενώ το κακό χρέος  θα έχει ποσοστό κάλυψης 40% ενώ οι μέτοχοι θα υποστούν dilution 81%
Το σχέδιο θα αυξήσει πρώτον το δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων, δεύτερον, θα μεταφερθεί όλο το υπάρχον απόθεμα κακού χρέους σε ένα όχημα προς τιτλοποίηση.
Τρίτον, θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 5 δισεκ. :

Πρώτο βήμα: Κάλυψη με προβλέψεις

Το πρώτο βήμα είναι να αυξηθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καλύπτεται από προβλέψεις:
Για τα 27 δισεκ. προβληματικά δάνεια η Monte Dei Paschi θα πρέπει να αυξήσει την κάλυψη με νέες προβλέψεις  από 61% στο 67%.
Αυτό το επίπεδο κάλυψης σημαίνει ότι η τιμή μεταβίβασης θα είναι 33% της ονομαστικής αξίας.

Δεύτερο βήμα: Τιτλοποίηση

Τα 27 δισεκ. του ακαθάριστου κακού χρέους από προβληματικά δάνεια θα μεταφερθούν σε όχημα ειδικού σκοπού SPV.
To όχημα θα πρέπει παράσχει ρευστότητα στην Paschi  9,2 δισ
Το όχημα τιτλοποίησης θα αποτελείται από τρεις εκδόσεις:

Senior έκδοση:  6 δισ έκδοση επενδυτικού βαθμού που θα φέρουν κρατικές εγγυήσεις
Έκδοση 1,6 δισ: για να αγοραστούν από το ταμείο Atlante
Έκδοση 1,6 δισ: θα καλύψουν και οι μέτοχοι.

Τρίτο βήμα: Αύξηση κεφαλαίου  5 δισ

Το μέγεθος της αύξησης του κεφαλαίου είναι 5,6 φορές της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης. Η εισφορά κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από κάθε βήμα του σχεδίου:
Τα 2,2 δισ για την αύξηση του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για όσα παραμείνουν στον ισολογισμό μέχρι και 40%
Περίπου 1 δις για την αύξηση του δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων έως 67%.
Περίπου 1,6 δισ για να επανεξετάσει της καθαρής θέσης του όλου οχήματος.

Οι ιδιώτες μέτοχοι

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα υποστούν dilution από το ποσοστό που θα αποκτήσει το όχημα ειδικού σκοπού SPV.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης