Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η αποκωδικοποίηση των stress tests - Déjà vu έζησαν οι αναλυτές

Financial Times: Η αποκωδικοποίηση των stress tests - Déjà vu έζησαν οι αναλυτές
Σύμφωνα με τους FT τα αποτελέσματα των φετινών (2016) stress tests κινήθηκαν, σε γενικές γραμμές, στο πλαίσιο των προηγούμενων (2014)
Με... déjà vu παρομοιάζουν οι Financial Times τα αποτελέσματα των stress tests.
Η Ιταλία, όπως και στα tests του 2014, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο.
Αυτή τη φορά η αιτία ήταν η Monte dei Paschi, που ανακοίνωσε ένα σχέδιο διάσωσης 5 δισ. ευρώ λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση των stress tests.
Επίσης, στη γραμμή του πυρός βρέθηκαν και οι ιρλανδικές τράπεζες, ξανά, οι γερμανικές τράπεζες, ηταν μεταξύ των 10 τραπεζών που θα πληγούν περισσότερο από μια άλλη κρίση, ενώ δυο από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου (Barclays και Royal Bank of Scotland) έχασαν θέσεις στην κατάταξη για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Ιταλία

Η Monte dei Paschi ήταν η μόνη τράπεζα που εμφανίστηκε με αρνητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι άλλες ιταλικές τράπεζες τα πήγαν και πολύ καλύτερα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η UniCredit με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 7,10% ήταν η έκτη χειρότερη από τις 51 τράπεζες που ελέγχονται, ενώ η UBI Banca με δείκτη 8,85% και η Banco Popolare με 9% ήταν κάτω από μέσο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που παρουσίασαν οι τράπεζες (δηλ. το 9,2%).
Μόνο η Intesa Sanpaolo ξεπέρασε το μέσο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με CET1 10,21%.

Γερμανία

Η γερμανική Deutsche Bank ήταν μεταξύ των τραπεζών για τις οποίες ανησυχούσαν περισσότερο οι επενδυτές.
Ωστόσο, στα stress tests τα πήγε καλύτερα από τον εγχώριο ανταγωνιστή της Commerzbank αλλά και τον ευρωπαϊκό της Barclays.
Σε δήλωσή του την Παρασκευή το βράδυ, η Deutsche επεσήμανε ότι τόνισε ότι ο δείκτης CET1 ήταν υψηλότερος από το αποτέλεσμα της τράπεζας στα stress terts του 2014.
Ωστόσο, η Commerzbank και τρεις μικρότερες γερμανικές τράπεζες εμφανίστηκαν στην λίστα των 10 τραπεζών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επιδείνωση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών.
Η Deutsche Bank ήταν στη 12η θέση.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η Royal Bank of Scotland ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος του Ηνωμένου Βασιλείου στα stress tests, χάνοντας 745 μονάδες βάσης από τον δείκτη CET1 στο δυσμενές σενάριο, και καταγράφοντας τη τρίτη χειρότερη πτώση μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν.
Αν και ο οικονομικός διευθυντής της RBS υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η τράπεζα συνέχισε την πρόοδο για τη μετατροπή του ισολογισμού της σε ασφαλή και βιώσιμο, οι αναλυτές είχαν διαφορετική άποψη.
Μάλιστα, κάποιοι από τους αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των stess tests για την RBS καταστρέφουν κάθε ελοίδα γιατ η διανομή μερίσματος μέχρι το τέλος του επόμενου έτους».

Ιρλανδία

Έξι χρόνια μετά το πακέτο διάσωσης τους, η Allied Irish Banks και Bank of Ireland είναι υπό πίεση και πάλι.
Η AIB είχε το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στα stress tests, ενώ η Bank of Ireland έχασε 513 μονάδες βάσης.
Οι τραπεζίτες στο Δουβλίνο χαρακτηρίζουν άδικα τα tests και υποστηρίζουν ότι τιμωρούν τις ιρλανδικές τράπεζες.
Επισημαίνουν επίσης ότι η AIB έχει εξοφλήσει το 3,5 δισ. των κρατικών κεφαλαίων από τον Δεκέμβριο, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει εάν η κεφαλαιοποίηση της δεν ήταν επαρκής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης