Τελευταία Νέα
Πολιτική

Guardian: Η χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα, η εύθραυστη συγκυβέρνηση και τα εργασιακά

Guardian: Η χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα, η εύθραυστη συγκυβέρνηση και τα εργασιακά
Στο βρετανικό δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στη φυγή των κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες αλλά και στο κλείσιμο των ελληνικών επιχειρήσεων
Στη χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα που εφαρμόζεται από σήμερα αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή (δηλ. η χαλάρωση) εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι Έλληνες να αρχίσουν να εμπιστεύονται ξανά τις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται και οι εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες στις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν περισσότερα από 3 με 4 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται, λοιπόν, στο δημοσίευμα, η χαλάρωση των capital controls, στοχεύει στην ενίσχυση της τραπεζικής εμπιστοσύνης στο πιο αδύναμο μέλος της ευρωζώνης.
«Ο στόχος είναι να επιστρέψουν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος διδάσκει ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Και υπάρχουν αρκετά δισεκατομμύρια που μπορούν να επιστραφούν.
Οι άνθρωποι απλά πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» δηλώνει ο ίδιος.
Ως εκ τούτου, η χαλάρωση των capital controls αποτελεί ένα τεστ για το εάν οι Έλληνες πιστεύουν στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και για το εάν η αριστερή κυβέρνηση της χωράς μπορεί να την επιβλέπει, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η «αιμορραγία» καταθέσεων

Όσον αφορά στη φυγή των κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την αποτυχία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι.
Στο ίσιο δημοσίευμα, επικαλούνται και τα στοιχεία της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν από 170 δισ. ευρώ σε 139,36 δισ. ευρώ κατά του πρώτους 5 μήνες του 2015.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται οτι από το 23008 (πριν δηλ. από την έναρξη της κρίσης χρέους) μέχρι το τέλος του 2015, περίπου 244.700 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ ακόμα περισσότερες αναμένεται να βάλουν φέτος λουκέτο.
Σύμφωνα με τον Guardian το μέτρο που έχει να κάνει με την χαλάρωση των συναλλαγών στο εξωτερικό απευθύνεται σε μικρούς επιχειρηματίες, πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τους ιδιώτες καταθέτεις.
Στο πλαίσιο αυτοί, αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι νέες καταθέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ενισχύσου τη χορήγηση δανείων.

Οι προκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Στο μεταξύ, όμως, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι προκλήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κορυφωθούν, καθώς τη στιγμή που η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει χτυπήσει κόκκινο, το Φθινόπωρο, όταν η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία θα δοκιμαστεί καθώς θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, για το εκρηκτικό θέμα των εργασιακών.
Η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα επώδυνα μέτρα που πέρασε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης