Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο που τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών παραβλέπουν

Bloomberg: Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο που τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών παραβλέπουν
Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών φαίνεται ότι παραβλέπουν τη ζημιά των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες, εκτιμά το Bloomberg 
Τα stress tests (δοκιμές αντοχές) των ευρωπαϊκών τραπεζών παραβλέπουν ένα κρίσιμο στοιχείο: τη ζημιά των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες, προειδοποιεί το έγκριτο πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται, μάλιστα, τον Jim Reid, αναλυτή της Deutsche Bank.
Ο αναλυτής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας επισημαίνει πως οι δομικές αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν παραβλέψει τις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων, με το Bloomberg να σχολιάζει πως πρόκειται για μια «σημαντική παράλειψη», δεδομένου ότι τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων έχουν προκύψει, λόγω της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων (ΕΚΤ) που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικά για τις τράπεζες.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να δοκιμαστούν σε ένα σενάριο αρνητικών αποδόσεων των ομολόγων για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι μόνο σε σενάριο αύξησης των επιτοκίων των ομολόγων.
Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι τα ομόλογα με αρνητικά αποδόσεις είναι «επώδυνα για τους επενδυτές και επιφέρουν βαρύ πλήγμα στον αδύναμο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης».
Μάλιστα, αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση των τραπεζών που διακρατούν κρατικά ομόλογα μεγάλης αξίας.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει το Bloomberg, η νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων ασκεί γενικότερα πιέσεις στα τραπεζικά κέρδη.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους, η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που χρεώνουν οι δανειστές τους πελάτες να δανείζονται και τι πληρώνουν για τη χρηματοδότησή τους, συρρικνώνονται, όταν οι τιμές είναι κάτω από το μηδέν.



Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των stress tests 51 ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινωθούν απόψε στις 10 ώρα Φρανκφούρτης (11 μ.μ. ώρα Ελλάδος).
Σε αντίθεση με προηγούμενα stress tests, σε αυτά δε θα υπάρχει αξιολόγηση «αποτυχία» ή «επιτυχία», αλλά θα δοθεί στους επενδυτές να σχηματίσουν μια εκτίμηση για το που εντοπίζονται προβλήματα, υποστηρίζει το Bloomberg.
Και ενώ το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων θα παραμείνει, επενδυτές και αναλυτές θα στρέψουν απόψε το ενδιαφέρον τους σε άλλα προβλήματα - και ειδικότερα στα NPLs των ιταλικών τραπεζών (Banca Monte dei Paschi di Siena) και στην έκθεση των γερμανικών τραπεζών στα παράγωγα (Deutsche Bank).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης