Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τι πρέπει να προσέξουμε στα stress tests της ΕΚΤ - Στο επίκεντρο Monte dei Paschi, Deutsche Bank και... σύγχυση

Politico: Τι πρέπει να προσέξουμε στα stress tests της ΕΚΤ - Στο επίκεντρο Monte dei Paschi, Deutsche Bank και... σύγχυση
Σύμφωνα με το Politico, τα φετινά stress tests αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερη σύγχυση παρά σαφήνεια
Τα φετινά stress tests που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή για περισσότερες από 50 τράπεζες θα αποτελέσουν ένδειξη για την οικονομική υγεία της Ευρώπης σε μια αβέβαιη στιγμή μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει σε ανάλυση του το Politico.
Μάλιστα, παρουσιάζειπέντε πράγματα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όσον αφορά στα stress tests:

1. Τα αποτελέσματα για τις ιταλικές τράπεζες και τη Monte dei Paschi ειδικότερα.

Αν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τελευταίας στιγμής της Monte dei Paschi di Siena έχει εγκριθεί από την ΕΚΤ, η κεφαλαιακή θέση της θα ξεπεράσει το 10,5% που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον δείκτη «core tier 1 ratio» ή τα κεφάλαια που χρειάζεται η τράπεζα σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο.
Ωστόσο, αν οι ρυθμιστικές αρχές απαιτήσουν από την τράπεζα να διατηρήσει περισσότερα κεφάλαια για το αποθεματικό της και αν η Monte dei Paschi δεν μπορεί να πουλήσει αρκετά από τα επισφαλή δάνεια της, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο είναι πιθανό να περιλαμβάνει απώλειες για τους επενδυτές αλλά και την ενεργοποίηση των κανόνων της ΕΕ κάτι που προσπαθεί να αποφύγει η ιταλική κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το πρόβλημα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης του κινδύνου.
Εάν δεν βρεθεί συγκεκριμένη λύση για την ιταλική τράπεζα τότε το μπαλάκι θα περάσει στα χέρια του Ιταλού πρωθυπουργού Renzi.

2. Τις γερμανικές τράπεζες και κυρίως την Deutsche Bank

Οι δυο μεγαλύτερες τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank, πιέζονται επίσης ενόψει των stress tests.
Και οι δυο διέρχονται σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο το έτους σε συνδυασμό με το επιπρόσθετο κόστος της αναδιάρθρωσης.
Εξάλλου, τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ προσδιόρισε τον γερμανικό κολοσσό ως τον νούμερο 1 κίνδυνο για όλο τον κόσμου.
Τον Μάρτιο, ο δείκτης της τράπεζας core tier 1 μειώθηκε στο 10,7% από 11,1%, που σύμφωνα με τους αναλυτές σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

3. Περισσότερη σύγχυση παρά σαφήνεια;

Η ΕΚΤ είπε ένας ανταγωνισμός επί ίσοις όροις έχει εξασφαλιστεί για όλους τους συμμετέχοντες μέσω της προσέγγισης που αγνοεί τις διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Με άλλα λόγια, η άσκηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως των δραστηριοτήτων μιας δεδομένης τράπεζας, είτε πρόκειται για μια εμπορική τράπεζα ή επενδυτική τράπεζα.
Οι κριτικοί δεν έχουν ησυχάσει σχετικά με τη μεθοδολογία και τις διαφορές του για το πώς κρίνονται οι τράπεζες.
«Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων είναι πιθανό να δημιουργήσει σημαντική σύγχυση, με κάθε τράπεζα πιθανόν να ''μεταφράζει'' το αποτέλεσμα με πιο θετικό τρόπο καθώς δεν αναφέρεται εάν περνάει ή όχι τα stress tests» λένε αναλυτές.
Άλλοι έχουν απορρίψει την αξιοπιστία των tests, καθώς βασίζονται σε εξαιρετικά δυσμενές συνάριο που είναι απίθανο να συμβεί στην πραγματική ζωή.
«Τα stress tests είναι δυσνόητα στην αξιοπιστία και στη μεθοδολογία» δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης ιταλικών τραπεζών Antonio Patuelli.
Σε σύγκριση μετά stress tests του 2014, η ΕΚΤ εξήγησε ότι η φετινή έκδοση διεξήχθη με βάση το χειρότερο σενάριο.
«Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν πιο αυστηρή από ό,τι σε προηγούμενα stress tests και το δυσμενές σενάριο υποθέτει μια σοβαρή οικονομική ύφεση», δήλωσε ο Sergio Nicoletti, γενικός διευθυντής της ΕΚΤ.

4. Ποιες θα είναι επιπτώσεις;

Εάν τα αποτελέσματα των stress tests αναγκάσει τις εποπτικές αρχές να εντείνουν τις συστάσεις τους προς ορισμένες τράπεζες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των τραπεζών να διανείμουν μερίσματα (λόγω του ανώτατου ορίου για τη λεγόμενη «μέγιστη διανεμητέα ποσότητα»)
Αλλά στις αρχές του Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή εξήγησε ότι οι τράπεχες δεν πρέπει να τρομάζουν: Η ικανότητα τους για να πληρώσουν αυτά τα μερίσματα δεν θα επηρεαστεί.

5. Οι ελλείψεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, αλλά οι τράπεζες μπορεί να μην χρειαστεί να κάνουν κάτι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι στο σύνολο του το επίπεδο των κεφαλαίων των τραπεζών της ευρωζώνης είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά και ότι η συνολική αντοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.
Πως μεταφράζεται αυτό από τα θεσμικά όργανα;
«Τα stress tests δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις ανάγκες των τραπεζών για κεφάλαια» δήλωσε ο Korbinian Ibel, αξιωματούχος της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης