Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Mικρές αρνητικές εκπλήξεις από τα stress tests - Στο επίκεντρο η Monte dei Paschi

tags :
Barclays: Mικρές αρνητικές εκπλήξεις από τα stress tests - Στο επίκεντρο η Monte dei Paschi
Η Barclays εκτιμά ότι η προσοχή θα είναι στραμμένη κυρίως στις ιταλικές τράπεζες και ειδικότερα στην Monte dei Paschi, η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα
Για έναν μικρό αριθμό αρνητικών εκπλήξεων που ενδέχεται να προκύψουν από τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress tests από την ΕΒΑ, κάνει λόγο σε ανάλυσή της η Barclays.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays σε έκθεσή τους με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2016 και τίτλο «European Banks - 2016 stress test Preview», το stress test είναι πιθανό να αποκαλύψει μικρές αρνητικές εκπλήξεις, ειδικά αν εξετάσει κανείς την ποικιλομορφία των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών και τη μεθοδολογία των τεστ αντοχής από την ΕΒΑ.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα, δεδομένης και της δομής των τεστ αντοχής, δεν αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για τα credit spreads των τραπεζών.
Δεδομένης της bearish στάσης της Barclays για τις τράπεζες της επενδυτικής βαθμίδας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν ήδη αποτιμήσει μια ήπια έκβαση.
Σε περίπτωση ενός χειρότερου των εκτιμήσεων αποτελέσματος, είναι πιθανό να αποδυναμωθούν τα spreads.
Η Barclays εκτιμά ότι η προσοχή θα είναι στραμμένη κυρίως στις ιταλικές τράπεζες και ειδικότερα στην Monte dei Paschi, η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η τράπεζα αναζητά κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει την κρατική στήριξη.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα του stress test θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των ιταλικών τραπεζών, με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Όπως σημειώνει η Βarclays, τυχόν αδύναμα αποτελέσματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσουν και στην ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου.

Το δυσμενές σενάριο το οποίο εξετάζει η EBA στα stress tests του 2016



Σημειώνεται ότι σε σχέση με τις προηγούμενες ασκήσεις αντοχής, το stress test του 2016 δεν περιλαμβάνει δείκτη επιτυχίας ή αποτυχίας.

Το σχέδιο της Monte dei Paschi για τη μείωση των NPLs



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης