Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πλήγμα για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, η απόφαση για ακύρωση των προστίμων σε Πορτογαλία, Ισπανία

Fitch: Πλήγμα για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης, η απόφαση για ακύρωση των προστίμων σε Πορτογαλία, Ισπανία
Η απόφαση να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μετά την αποτυχία τους να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματα, αναδεικνύει την περιορισμένη αξιοπιστία του δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωζώνης, εκτιμά η Fitch Ratings σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Fitch: Cancelled Fines Show Limit of Eurozone Fiscal Credibility».
Ειδικότερα, αναφέρει πως η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη (27/7) τη μη επιβολή προστίμων στην Ισπανία ή την Πορτογαλία μετά από αιτιολογημένη αίτηση και από τις δύο κυβερνήσεις και λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συμμορφωθούν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, βάσει του οποίου οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με νέα μονοπάτια δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκαν με την Κομισιόν, η Πορτογαλία θα το κάνει αυτό από το 2016 και η Ισπανία από το 2018, το αργότερο.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν 4,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, ενώ της Ισπανίας ήταν 5,1%.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων, ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ευρώπη έχει χαλαρώσει, καθώς η κρίση της Ευρωζώνης έχει ξεθωριάσει.
Το επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής μετατοπίστηκε από τα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση των θεσμών.
Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν απομακρυνθεί από μια αυστηρή ερμηνεία των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ευνοώντας μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Το αποτέλεσμα είναι η μια πολιτική πιο φιλική προς την ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Πράγματι, τονίζει η Fitch, σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων, το ερέθισμα για την ανάπτυξη μπορεί να είναι σχετικά ισχυρό, αντισταθμίζοντας κάποιες από τις επιπτώσεις στη δυναμική του δημόσιου χρέους.
Μάλιστα, πρόσφατα αποτελέσματα για την ανάπτυξη του ΑΕΠ έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, όπως για παράδειγμα η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας.
Ωστόσο, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος, αυτές οι πολιτικές υπονομεύουν περαιτέρω τη δημοσιονομική αξιοπιστία.
Η Fitch υπενθυμίζει ότι το υψηλό δημόσιο χρέος είναι από τους βασικότερους λόγους, που οι αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν χαμηλές, παράγοντας που αναμένεται να διατηρηθεί και για τα προσεχή χρόνια.
Επιπλέον, καταλήγει η έκθεση, η δημοσιονομική εξυγίανση σε χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω στη λίστα των προτεραιοτήτων, καθώς οι ηγέτες επικεντρώνονται στη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και στις προσπάθειες για περιορισμού των επιπτώσεων αυτής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης