Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τήρηση του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία

Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τήρηση του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει, ότι υπάρχει μια συστημική απειλή για το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία.
Σύσταση προς την Πολωνία εξέδωσε σήμερα (27/&) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκφράζει τους φόβους της για την διατήρηση του Κράτους Δικαίου στη χώρα, μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της ενός αμφιλεγόμενου νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας.
Για το θέμα υπήρξε διάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κυβέρνηση της Πολωνίας από τον Ιανουάριο και όπως αναφέρεται στο κείμενο της Κομισιόν, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, η Επιτροπή αξιολόγησε τη συνολική κατάσταση και συμπέρανε ότι αν και ορισμένες από τις ανησυχίες της έχουν αντιμετωπιστεί, σημαντικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία όσον αφορά το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία παραμένουν.
Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει, ότι υπάρχει μια συστημική απειλή για το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι "το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο κωλύεται να εξασφαλίζει πλήρως μια αποτελεσματική συνταγματική αναθεώρηση, επηρεάζει αρνητικά την ακεραιότητα, τη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία, η οποία είναι μία από τις βασικές εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία".
Υπογραμμίζεται δε, ότι "όπου έχει καθιερωθεί ένα σύστημα συνταγματικής δικαιοσύνης, η αποτελεσματικότητά του αποτελεί βασικό συστατικό του Κράτους Δικαίου".
Ο α΄ αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans δήλωσε, ότι "παρά το διάλογο που διεξάγεται με τις Πολωνικές αρχές από την αρχή του έτους, η Επιτροπή θεωρεί, ότι τα κύρια ζητήματα που απειλούν το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία δεν έχουν επιλυθεί".
Η Επιτροπή συνιστά στις Πολωνικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της συστημικής απειλής για το Κράτος Δικαίου ως επείγον θέμα και ζητεί από την Πολωνική κυβέρνηση να ενημερώσει την Επιτροπή εντός 3 μηνών, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το σκοπό αυτό.
Σε ένα δεύτερο στάδιο, εάν το θέμα δεν έχει επιλυθεί ικανοποιητικά, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει μία σύσταση "Κράτους Δικαίου", η οποία απευθύνεται στα κράτη μέλη.
Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή θα υπενθυμίσει, ότι το κράτος-μέλος πρέπει να λύσει τα προβλήματα που εντοπίζονται εντός καθορισμένης προθεσμίας και να ενημερώσει την Επιτροπή, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το σκοπό αυτό.
Σε ένα τρίτο στάδιο, η Επιτροπή θα παρακολουθεί τη συνέχεια που δόθηκε από το κράτος-μέλος για τη σύσταση.
Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική παρακολούθηση εντός της ταχθείσας προθεσμίας, θα γίνει προσφυγή στην "Διαδικασία του Άρθρου 7".
Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκληθεί από αιτιολογημένη πρόταση του ενός τρίτου των κρατών-μελών, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από την Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης