Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μoody's: Αυξάνεται το ρίσκο για τις πορτογαλικές τράπεζες - Από τις πιο αδύναμες κεφαλαιακά στην Ευρωζώνη

Μoody's: Αυξάνεται το ρίσκο για τις πορτογαλικές τράπεζες - Από τις πιο αδύναμες κεφαλαιακά στην Ευρωζώνη
Τα πιο αδύναμα θεμελιώδη των πορτογαλικών τραπεζών και η αύξηση των υποχρεώσεών τους, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κινδύνων για την πιστοληπτική τους ικανότητα
Στο κλαμπ των αναλυτών που προειδοποιούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πορτογαλικές τράπεζες, προστέθηκε και ο οίκος αξιολόγησης Moody's, την ώρα που το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΒΑ.
Τα πιο αδύναμα θεμελιώδη των πορτογαλικών τραπεζών και η αύξηση των υποχρεώσεών τους, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κινδύνων για την πιστοληπτική τους ικανότητα, αλλά και για την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Σε ανάλυσή του με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2016 και τίτλο «Increased Contingent Liabilities Heighten Risks For Weak Banks and Sovereign in Portugal (οι αυξημένες υποχρεώσεις εντείνουν το ρίσκο για τις αδύναμες τράπεζες και την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας», ο οίκος υπογραμμίζει την αβεβαιότητα σχετικά με την πώληση της Novo Banco και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Caixa Geral de Depositos.
«Η κερδοφορία των πορτογαλικών τραπεζών παρέμεινε πολύ αδύναμη και το 2015.
Παρά το γεγονός ότι τα προβληματικά assets έχουν σταθεροποιηθεί, το ποσοστό τους παραμένει υψηλό», σημειώνουν οι αναλυτές της Moody's.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι πορτογαλικές τράπεζες είναι από τις πιο αδύναμες κεφαλαιακά στην Ευρωζώνη και δεν αναμένεται σημαντικό περιθώριο βελτίωσης, σε ορίζοντα 12-18 μηνών.
Όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα στην Πορτογαλία, περιλαμβάνουν την αυξημένη πιθανότητα η πώληση της Novo Banco, να οδηγήσει σε χαμηλότερα έσοδα από ότι αναμενόταν, εξέλιξη η οποία θα επιβαρύνει τις υπόλοιπες τράπεζες.
Η Novo Banco, είναι η τράπεζα-γέφυρα που σχηματίστηκε όταν η Banco Espirito Santo τέθηκε σε εκκαθάριση το 2014.
Επιπλέον, η Moody’s υπογραμμίζει την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από την κεφαλαιακή ένεση για την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Caixa Geral de Depositos, για την οποία εκκρεμεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενώ ο οίκος αναμένει ότι η λύση θα εγκριθεί, θα μπορούσε ωστόσο να υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για την τράπεζα.
Η Moody’s σημειώνει επίσης ότι η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου της χώρας αποτελεί μόνιμη απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης