Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Εάν θέλουν θα πάω και σε ειδικό δικαστήριο - Θα δημοσιοποιήσω τα πρακτικά των Eurogroup

Βαρουφάκης: Εάν θέλουν θα πάω και σε ειδικό δικαστήριο - Θα δημοσιοποιήσω τα πρακτικά των Eurogroup
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Diem 25 δήλωσε ότι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογές - Δεν απέκλεισε συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή με θέμα το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και capital controls, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ύπαρξης του Plan Χ, o πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλης του Diem25 Γιάνης Βαρουφάκης σε διαδικτυακή συζήτηση στην ιστοσελίδα thepressproject.gr δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την περίοδο εκείνη, σε όποιο μέρος επιθυμεί ο καθένας.
«Έχω επανειλημμένως προκαλέσει όποιον θέλει να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα μου για το πραξικόπημα που έπληξε την "Άνοιξη της Αθήνας" να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, από αμφιθέατρο έως ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα είμαι εκεί. Εκείνοι θα είναι;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Eurogroup που συμμετείχε, καθώς και την άποψη του για το τι συνέβη στην «Άνοιξη της Αθήνας».
Παράλληλα εκτίμησε ότι η λύση δεν είναι η υποταγή στις πολιτικές της τρόικας, αλλά ούτε και η αποδόμηση της Ε.Ε., καθώς αυτή θα μας πάει «σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930.
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανυπακοής στο πλαίσιο της Ε.Ε. στις πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη από μια πολιτική που προκρίνει την αποδόμηση της Ε.Ε.
Η αποδόμηση αυτή δεν θα μας πάει εκεί που θα ήμασταν αν η Ε.Ε. δεν είχει δημιουργηθεί.
Θα μας πάει σε μια σύγχρονη έκδοση της δεκαετίας του '30» υποστήριξε.

Παρών στις επόμενες εκλογές

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος σε πιθανή συμμετοχή του Diem25, σε εθνικές εκλογές ή Ευρωεκλογές στο μέλλον, τόνισε ότι «προφανώς θα είναι παρών και στην Ελλάδα.
Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι «το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις.
Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ.Βαρουφάκης απάντησε ότι «θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό.

Περί Plan B

Σχετικά με την ύπαρξη του «plan B», ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του «σχεδίου αποτροπής», τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να εκβιάσει, αλλά να αντιδράσει στο ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών από τους εταίρους.
Συγκεκριμένα, είπε:
«Το σχέδιο αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει.
Η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας.
Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες.
Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας.
Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης