Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Ιταλία «τρέχει» για να γλιτώσει τη μερική κρατικοποίηση της Monte dei Paschi

FT: Η Ιταλία «τρέχει» για να γλιτώσει τη μερική κρατικοποίηση της Monte dei Paschi
Η ιταλική κυβέρνηση «τρέχει» για να διασφαλίσει ιδιωτική στήριξη για τη διάσωση της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο
Σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί η ιταλική κυβέρνηση, με στόχο να αποφύγει τη μερική κρατικοποίηση της Monte dei Paschi di Siena, αναφέρει η έγκριτη, βρετανική εφημερίδα Financial Times, σε σχετικό δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική έκδοσή της.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και ευρωπαίους αξιωματούχους, που μίλησαν στους FT, η ιταλική κυβέρνηση «τρέχει» για να διασφαλίσει ιδιωτική στήριξη για τη διάσωση της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο, που περιλαμβάνει αναζήτηση περαιτέρω κονδυλίων, ύψους 5 δισ. ευρώ, με σκοπό να αποφύγει τη μερική κρατικοποίηση της τράπεζας.
Η παλιότερη και πιο προβληματική τράπεζα της Ιταλίας έχει δει το 75% της αξίας της να χάνεται στην αγορά, υπό τον φόβο των επενδυτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Οι αρχές στη Ρώμη κυριολεκτικά βιάζονταικυριολεκτικά να «κλειδώσουν» τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση των προβλημάτων της Monte dei Paschi, προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών την Παρασκευή 29 Ιουλίου.
Η κυβέρνηση του Matteo Renzi έχει ως στόχο να αξιοποιήσει την ιδιωτική αγορά κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να «γλιτώσει» την ενεργοποίηση των νέων αυστηρών κανόνων για το «bail-in», που θα επιβάλουν ζημίες στους κατώτερους ομολογιούχους της τράπεζας πριν από οποιαδήποτε πιθανή αναδιάρθρωση με χρήση κρατικών κονδυλίων.
Μία από τις επιλογές της ιταλικής τράπεζας περιλαμβάνει το ταμείο Atlante, που ιδρύθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο για να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο λυγίζει υπό το βάρος των NPLs ύψους 360 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης