Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένα πλεόνασμα βγαλμένο μέσα από φόρους και περικοπές συντάξεων! - Εξαφανίστηκε το ΕΚΑΣ

Ένα πλεόνασμα βγαλμένο μέσα από φόρους και περικοπές συντάξεων! - Εξαφανίστηκε το ΕΚΑΣ
Η «εξαφάνιση» του ΕΚΑΣ οδήγησε σε αύξηση το πλεόνασμα
Οι αυξημένοι φόροι και το «κόψιμο» του ΕΚΑΣ «έθρεψαν» το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το οποίο για το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώνεται στα 2,48 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με τον Μάιο το πλεόνασμα αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 200 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο κομμάτι αν όχι άλλο αυτής της αύξησης να προέρχεται από την «εξαφάνιση» του επιδόματος του ΕΚΑΣ σε 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους και αλλά από την οριστική διακοπή συντάξεων, όπως π.χ. χηρείας αλλά και άλλων κοινωνικών παροχών.
Πρόκειται για μέτρα που ήρθαν μαζί με την επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου.
Αυτά ψηφίστηκαν τον Μάιο και εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να κάνει εύκολη υπόθεση το «κυνήγι» του πλεονάσματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα κόλας της χρονιάς ο προϋπολογισμός με την τακτική της υπερσυγκράτησης των δαπανών και των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, έχει καλύψει ήδη τα 2/3 του ετήσιου στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ήτοι 3,7 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 23,996 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,350 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (27,346 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 22,694 δισ. ευρώ ή 2,467 δισ. ευρώ μικρότερες έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,1 δισ. ευρώ.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μεγάλο ήταν το «ψαλίδι» που έπεσε στα επενδυτικά κονδύλια του κράτους με τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες να είναι μειωμένες κατά 883 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Μειωμένα κατά 642 εκατ. ευρώ στα 2,028 δισ. ευρώ ήταν και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ) σε σχέση με τον στόχο.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με τις εισπράξεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ) ανήλθε σε περίπου 23 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 146 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) ανήλθαν σε 20,971 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 788 εκατ. ευρώ ή 3,9%. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,471 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 180 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,292 δισ. ευρώ).
Μεγάλος πρωταγωνιστής στην αύξηση που σημείωσαν τα κρατικά έσοδα ήταν οι φόροι οι οποίοι μόνο από το εισόδημα φθάνουν τα 3,63 δισ. ευρώ. Το έξτρα αυτό ποσό θα κληθούν να καταβάλουν στην Εφορία περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Μάλιστα το 1/3 αυτού του λογαριασμού, δηλαδή περίπου 1,21 δις. ευρώ θα πρέπει να το εξοφλήσουν μέσα στις επόμενες 9 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 29 Ιουλίου που εκπνέει η πρώτη δόση.
Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, έφθασε στις 6.071.205. Άλλες 458 δηλώσεις που υποβλήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 19 Ιουλίου, και όσες δηλώσεις υποβληθούν από εδώ και πέρα θεωρούνται εκπρόθεσμες και οι φορολογούμενοι που θα τις υποβάλλουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους. Αυτά κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ και σε κάθε περίπτωση βεβαίωσης επιπλέον φόρου προς πληρωμή υπάρχει προσαύξηση του οφειλόμενου ποσού κατά 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:
• Σε 1.004.116 ανέρχονται οι φορολογούμενοι (16,69% του συνόλου) που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα και δικαιούνται επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 301,48 εκατ. ευρώ.
• Σε 2.731.663 φθάνουν οι φορολογούμενοι (45,4% του συνόλου) με μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης