Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τα ελικόπτερα στηρίζουν τις οικονομίες, είτε μεταφέρουν χρήματα είτε… όπλα

Citigroup: Τα ελικόπτερα στηρίζουν τις οικονομίες, είτε μεταφέρουν χρήματα είτε… όπλα
Χρειάζονται άμεσες δράσεις για να αποφευχθεί η συνεχιζόμενη οικονομική στασιμότητα και η επιζήμια μακροχρόνια ανεργία, επισήμανε ο Buiter
Η «ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο» είναι η «προφανής λύση» για να αναζωογονηθούν οι… ετοιμοθάνατες οικονομίες.
Την επίμαχη αυτή άποψη διατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, γνωστός για την «εφεύρεση» του όρου Grexit.
Πιο αναλυτικά, ο Buiter, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε επίσκεψη στην Αυστραλία, τόνισε ότι τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία, που έχει βαλτώσει, είτε μεταφέροντας χρήματα, είτε πυραύλους, αν και πολύ προτιμότερη είναι η πρώτη επιλογή.
Προειδοποίησε, δε, ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις για να αποφευχθεί η συνεχιζόμενη οικονομική στασιμότητα και η επιζήμια μακροχρόνια ανεργία.
«Η σημερινή ανεργία δημιουργεί αυριανούς ανέργους - οδηγεί στην ανειδίκευση και στον στιγματισμό του ανέργου», φέρεται ειπών σε οικονομικούς συντάκτες, σύμφωνα με το δίκτυο ABC της Αυστραλίας.
Ο Buiter σημείωσε, ακόμα, πως οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν, ώστε να τονώσουν τον ιδιωτικό τομέα που αγωνίζεται, και προς το παρόν εμφανίζεται απρόθυμος να επενδύσει.
«Μια μεγάλη τόνωση της ζήτησης θα ήταν αποτέλεσμα και ενός πολέμου, ωστόσο θα ήταν προτιμητέο να επιτευχθεί με μια πιο λογική, δημοσιονομική τόνωση, που θα ξυπνούσε τα "ζωώδη ένστικτα" του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι πιο «λογικές επιλογές» για τις κυβερνήσεις περιλαμβάνουν «την απορρύθμιση ή πιο λογική φορολόγηση, ενώ και οι δαπάνες για υποδομές θα βοηθούσαν».
Ειδικότερα για το ζήτημα των επενδύσεων σε υποδομές, ο Buiter πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της «ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο», χαρακτήριζοντάς την, μάλιστα, προφανή λύση.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι αυτή η λύση είναι η προφανής για χώρες που έχουν:
- Αρνητικά παραγωγικά κενά και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
- Υψηλό δημόσιο χρέος.
- Πληθωρισμό κάτω από το στόχο.
Έτι περαιτέρω, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup σχολίασε πως το παρόν περιβάλλον του χαμηλού πληθωρισμού, ακόμα και αποπληθωρισμού σε ορισμένες περιοχές, είναι τέλειο για να πετύχει η «ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πραγματική «ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο» είναι απαγορευμένη στην Ευρωζώνη, λόγω των δημοσιονομικών και νομισματικών κανόνων, αλλά και της αρνητικής, ιστορικής εμπειρίας της Γερμανίας με τον υπερπληθωρισμό.
Ωστόσο, σημείωσε πως μια μίνι εκδοχή της «ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο Buiter θεωρεί ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα ήταν ανοικτή στην ιδέα, αλλά η οικονομική κατάσταση θα πρέπει να επιδεινωθεί σοβαρά προτού εξεταστεί σοβαρά, και το Κογκρέσο μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Η Ιαπωνία εκτιμάται ότι εξετάζει ενεργά κάποια μορφή «ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο», αλλά ο οικονομολόγος της Citigroup πιστεύει πως η αντιπολίτευση στο υπουργείο Οικονομικών θα περιορίσει το οποίο τέτοιο πρόγραμμα στα περίπου 20 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Για την Κίνα εκτίμησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να εξετάσει τη «ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο» περαιτέρω στο προσεχές μέλλον, εάν η οικονομία της βιώσει μια πολύ ανώμαλη προσγείωση, ωστόσο έχει και η ίδια μια εμπειρία υπερπληθωρισμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα την καταστήσει πολύ προσεκτική στο όποιο ενδεχόμενο τύπωμα χρήματος.
Για την Reserve Bank της Αυστραλίας επισήμανε ότι έχει εξετάσει και απορρίψει τη μέθοδο, αν και, παρότι μείωσε τα επιτόκια περαιτέρω, η οικονομία της Αυστραλίας χρειάζεται και περισσότερη ώθηση.
Τέλος, ο Buiter υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα η μόνη χώρα που πιθανόν να συμμετάσχει σε ένα σημαντικό πρόγραμμα «ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο», ιδίως σε περίπτωση που οι επιπτώσεις από την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεινώσουν την οικονομία, όμως, όπως σημείωσε, πρόκειται για μια σχετικά ασήμαντη χώρα σε παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης