Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ΑΕΠΙ (προστασία δικαιωμάτων) «τρώει» το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Η ΑΕΠΙ (προστασία δικαιωμάτων) «τρώει» το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα
Ανακρούει πρύμναν το ΥΠΟΙΚ λόγω πιέσεων - Κίνδυνος να εκτεθεί η χώρα διεθνώς
Ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί η υπόθεση της ΑΕΠΙ Υπηρεσίες προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς η πιθανολογούμενη κατάρρευσή της είναι πιθανόν να εκθέσει τη χώρα διεθνώς καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην αποδοθούν δικαιώματα σε ξένους καλλιτέχνες και δημιουργούς.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο δεχόμενο ασφυκτικές πιέσεις από ομάδα καλλιτεχνών που έχουν μεγάλα έσοδα από δικαιώματα και υποστηρίζουν την ΑΕΠΙ φαίνεται ότι ανακρούει πρύμναν καθώς το κατατεθειμένο νομοσχέδιο αποσύρθηκε λίγο πριν πάει στις Επιτροπές και στη συνέχεια προωθηθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια.
Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών πάντως υποστήριξε την πρωτοβουλία του Υπουργείου που περιείχε και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 26/2014 στο Εθνικό Δίκαιο. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή του σωματείου συνθετών στιχουργών το ΜΕΤΡΟΝ το οποίο παρά τις διαφωνίες του με επιμέρους διατάξεις καλούσε το Υπουργείο να προωθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς « η συντριπτική πλειοψηφία συνθετών και στιχουργών επιθυμεί την εξυγίανση της ΑΕΠΙ μέσω της επιβολής κανόνων διαφάνειας, εποπτείας, ελέγχου και ιδίως συμμετοχής μας στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων μας.
Κεντρικό θέμα που απασχολεί όλους τους δημιουργούς κατά το ΜΕΤΡΟΝ είναι» η διασφάλιση συνέχειας της λειτουργίας της ΑΕΠΙ στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική της κατάσταση ή στην περίπτωση που οι μέτοχοί της επιδιώξουν να την μεταφέρουν εκτός Ελλάδος ή να την πτωχεύσουν».

Τρύπες στο νομοσχέδιο

Ωστόσο στο νομοσχέδιο υπήρχαν και ζητήματα τα οποία δεν έλυναν το πρόβλημα που θα δημιουργούσε τυχόν κατάρρευση της ΑΕΠΙ. Ειδικότερα προέβλεπε το διορισμό Επιτρόπου σε διαχειριστές δικαιωμάτων που έχουν προβλήματα αλλά ταυτόχρονα και την εκκαθάριση των εταιριών που ο Επίτροπος δεν μπορούσε να τις οδηγήσει στην εξυγίανση.
Με δεδομένο ότι η ΑΕΠΙ είχε αρνητική καθαρή θέση της τάξεως των 15 εκ Ευρώ είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της εκτός και αν με κάποιο μαγικό τρόπο κάποιος έβαζε κεφάλαιο στην εταιρία.
Δεν αποκλείεται όμως και να συμβεί αυτό δεδομένου ότι ήδη η Διοίκηση της ΑΕΠΙ βρίσκεται υπό διερεύνηση και κινδυνεύει με πολύ σοβαρές δικαστικές περιπέτειες και είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να αναζητήσει λύση.
Δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε την οδηγούσε σε αλλαγή νομικής μορφής πράγμα που επίσης δεν ήθελε η διοίκηση της ΑΕΠΙ αλλά και καλλιτέχνες που τη στηρίζουν. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να βρει λύση με τους ξένους καλλιτέχνες προκειμένου να αποφύγει περιπέτειες με διεθνή αντίκτυπο.
Είναι πάντως άξιο διερεύνησης πως υποστηρίζεται μια εταιρία από καλλιτέχνες όταν λειτουργεί αδιαφανώς σε σχέση με τα δικαιώματα που εισπράττει. Ειδικά στο θέμα των καταστημάτων υγειινομικού ενδιαφέροντος η ΑΕΠΙ είχε γίνει βραχνάς καθώς επέβαλε πρόστιμα και δικαιώματα τα οποία ουδείς γνωρίζει πλην του ΔΣ της πόσα ήταν καθώς οι καλλιτέχνες δεν είχαν πρόσβαση. Επίσης κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία και τους ελέγχους αναγράφονταν κατά έναν παράδοξο τρόπο συγκεκριμένοι καλλιτέχνες και όχι όλοι.
Πάντως για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος φαίνεται πως η ΑΕΠΙ έχει τελειώσει τουλάχιστον με τον τρόπο που λειτουργούσε. Και αυτό  γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με εγκύκλιό του γνωστοποιεί ότι ο έλεγχος της νόμιμης λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ασκείται μόνο από το κράτος (και τα ΝΠΔΔ που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες ή Ν.Π.Ι.Δ., όπως η ΑΕΠΙ και άλλοι νομίμως αναγνωρισμένοι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.).
Έτσι οι νομίμως αναγνωρισμένοι ΟΣ∆, μπορούν να ενεργούν, µε τη σύμπραξη της δημόσιας αρχής, τους αναγκαίους ελέγχους για τη διαπίστωση της προσβολής ή µη των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών, που εκπροσωπούν.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΑΕΠΙ δεν θα μπορεί πλέον να αποκρύπτει έσοδα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και να λειτουργεί αυθαίρετα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης