Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Ισχυρότερες οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, όμως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις

Στουρνάρας (ΤτΕ): Ισχυρότερες οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, όμως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις
Χωρίς τραπεζική ένωση, δεν υφίσταται νομισματική ένωση, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ
Την εκτίμηση ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωζώνη είναι ισχυρότερο σήμερα, από ό,τι προ οκταετίας, ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, διατύπωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απευθύνοντας χαιρετισμό, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου των Dirk Schoenmaker και Nicolas Veron: «European Banking Supervision: The first eighteen months» (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Εποπτεία: Οι πρώτοι 18 μήνες).
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε εξαιρετικής αξίας το βιβλίο, καθώς, όπως είπε, προσφέρει πολύτιμη διορατικότητα σε ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο αλλάζει άρδην το ευρωπαϊκό, τραπεζικό τοπίο, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ο SSM, εποπτική αρχή της ΕΚΤ, ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις.
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι ελάχιστο διάστημα αφότου συστάθηκε ο SSM λειτουργεί σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό και πραγματικά απαντά στα μεγάλα προβλήματα της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εξίσου σημαντικό να καταστεί σαφές ότι οι προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζοντας πως η επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, ο κατακερματισμός της αγοράς και η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών αποτελούν παραμένουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη νομισματική πολιτική και τους εποπτικούς φορείς.
Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών διαπραγματεύονται σε discount (μικρότερη τιμή) της απτής λογιστικής αξίας, ενώ οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών σε τιμή premium (μεγαλύτερη) της απτής λογιστικής αξίας.
Την ίδια ώρα, μια σύγκριση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, δεν μπορεί πλέον να εξηγήσει αυτή τη διαφορά της αποτίμησης, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ έχουν αυξηθεί από περίπου 8% το 2008 σε περίπου 14% σήμερα, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι «αντιθέτως, αυτό το φαινόμενο είναι ενδεικτικό ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα που υφίσταται μια μεταμόρφωση που απαιτεί μια ολοκληρωμένη και ριζική προσαρμογή του πυρήνα του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας του».
«Έχω την αίσθηση ότι, οκτώ χρόνια μετά την οικονομική κρίση, εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες μιας μεταβατικής φάσης.
Οι τράπεζες είναι σίγουρα πριν ισχυρές από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, κάτι που αποδεικνύεται και από τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία προσαρμογής των επιχειρηματικών μοντέλων του στη μετά κρίσης εποχή. Ταυτόχρονα, πρέπει ακόμα να διαχειριστούν τα νομικά προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που επηρεάζει τη συνολική αξιολόγηση των εκτιμήσεων των επενδύσεων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη, που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε στη συνέχεια.
«Έχει πλέον καταστεί σαφές πως μια νομισματική ένωση δεν είναι βιώσιμη, όταν δεν υπάρχει τραπεζική ένωση», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ και συμπλήρωσε:
«Πιο πρόσφατα, με την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ να εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, νέες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και αυξημένη αβεβαιότητα.
Τέλος, θέματα όπως οι συνέπειες της Brexit, διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στην τραπεζική ένωση, και αργή πρόοδο στη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, έχουν εμποδίσει την περαιτέρω πρόοδο στη διασφάλιση της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος που απαιτείται για την ενίσχυση της σταθερότητας».
«Ο SSM έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για την τραπεζική ένωση στην Ε.Ε.», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι παρέχει [ο SSM] ένα πλαίσιο για τη θέσπιση κοινών κανόνων και πολιτικών σε ολόκληρη στον τραπεζικό τομέα συνολικά της Ευρωζώνης και ενισχύει την ενιαία εποπτική μεταχείριση κόντρα στις αποσπασματικές κρατικές πρακτικές.
Ωστόσο, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας, καλείται επίσης να αντιμετωπίσει την αυξημένη αβεβαιότητα σε δύο τομείς: τη δυνατότητα σημαντικών αλλαγών στο μελλοντικό κανονιστικό πλαίσιο και στον τρόπο που ο νέος κανονισμός πρόκειται να εφαρμοστεί.

Η γενίκευση του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών οδηγεί σε λιγότερα φορολογικά μέτρα

Πέρα από τον χαιρετισμό, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να προχώρησε στην ίδια εκδήλωση και σε δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, φέρεται να υποστήριξε πως η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει λιγότερα φορολογικά μέτρα από εκείνα που προβλέπονται στο Μνημόνιο, αν γενικεύονταν το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Προσέθεσε, δε, πως ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την είσπραξη των έμμεσων φόρων έχουν γίνει ορατά και αποτυπώνονται στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ενώ εκτίμησε ότι αν η κυβέρνηση αναγκάσει ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να εφοδιαστούν με μηχανήματα POS, είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί αύξηση εσόδων ικανή ώστε να μην χρειαστεί να ληφθεί όλο το πακέτο των φορολογικών μέτρων που έχει συμφωνηθεί στο τελευταίο πρόγραμμα.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ΕSM, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια επιλογή θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από αυτή που ακολουθήθηκε και στην ελληνική περίπτωση, ωστόσο, όπως είπε, επικράτησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ειδική αναφορά έγινε στην Τράπεζα Αττικής (Attica Bank) για την οποία στο συγκεκριμένο βιβλίο η Μ. Ξαφά, η οποία έχει συγγράψει το σχετικό κεφάλαιο, αναφέρει ότι είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, καθώς δεν έχει καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου που προέκυψε από το ακραίο σενάριο των stress tests.
Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε διαμετρικά αντίθετα άποψη υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα Αττικής διαθέτει σήμερα από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ευρωζώνη.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Τράπεζα αντιμετωπίζει ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης για τα οποία όμως όπως ανέφερε έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Παντελιάς διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος υποστήριξε ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν το απαιτούμενο θεσμικό οπλοστάσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

www.bankingnews.gr 





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης