Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κυριαρχεί η ένταση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα – Σε αδιέξοδο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

FT: Κυριαρχεί η ένταση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα – Σε αδιέξοδο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Οι προμήθειες, τα φαγητά και τα φάρμακα δεν αρκούν πλέον για να συντηρήσουν όλο τον πληθυσμό των προσφύγων
Σε αδιέξοδο έχει οδηγήσει η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για μετεγκατάσταση προσφύγων, διαπιστώνουν σε αφιέρωμα τους οι Financial Times.
Ειδικότερα, η μεταφορά προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. γίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα περίπου 60.000 άτομα στα 30 και πλέον κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στα εν λόγω κέντρα, δηλώνουν στους FT πως το βιοτικό επίπεδο στα κέντρα είναι πολύ κακό, καθώς εκτός από τις ανύπαρκτες υγειονομικές συνθήκες, «δεν υπάρχει τίποτα απολύτως να κάνεις εκεί».
Οι προμήθειες, τα φαγητά και τα φάρμακα δεν αρκούν πλέον για να συντηρήσουν όλο τον πληθυσμό των προσφύγων.
Επίσης, αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από γυναίκες και μικρά παιδιά, κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες και χρίζουν περισσότερης προστασίας, η οποία όμως δεν υπάρχει.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η Μόρια, όπου και γίνεται το ρεπορτάζ, αποτελεί ένα «κλειστό στρατόπεδο», το οποίο έχει γίνει το «σύμβολο της απογοήτευση» των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
Μέσα σε όλα αυτά, προστίθεται και ο φόβος της επιστροφής στην Τουρκία ή στη χώρα προέλευσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.
Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, οι πρόσφυγες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έχουν ξεσηκωθεί, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις πλέον με την Αστυνομία (αλλά και μεταξύ τους) να είναι καθημερινό φαινόμενο.
Το άρθρο κλείνει τονίζοντας πως οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έχουν ευτυχώς μειωθεί, καθώς για το 2016 φτάνουν τις 6.300, όταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν 62.000…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης