Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δίνη της τραπεζικής κρίσης και η Πορτογαλία μετά την Ιταλία - Πιθανή νέα διάσωση

Στη δίνη της τραπεζικής κρίσης και η Πορτογαλία μετά την Ιταλία - Πιθανή νέα διάσωση
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές, όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που «υποφέρει» από την τραπεζική κρίση, σημειώνουν οι αναλυτές και στρέφουν την προσοχή τους στην Πορτογαλία.
Όπως εξηγεί σε σημείωμά του ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman, «το δημοψήφισμα στη Βρετανία αποτέλεσε πλήγμα στο ήδη ευάλωτο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Οι τράπεζες της Ιταλίας βρίσκονται στο προσκήνιο, ωστόσο ο «πυρετός» ανεβαίνει στην Πορτογαλία.
Την ίδια ώρα, η Barclays σημειώνει ότι η Πορτογαλία παλεύει με μια συστημική τραπεζική κρίση, την έλλειψη ενός αξιόπιστου δημοσιονομικού σχεδίου, καθώς και την υπερβολική μόχλευση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως μεταδίδει το Business Insider.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Barclays εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της Πορτογαλίας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, χωρίς ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Πορτογαλίας, εντοπίζονται στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην κεφαλαιακή επάρκεια. 


Στις 30 Ιουνίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιούσε ότι το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον γεμάτο προσκλήσεις.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ρευστότητα είναι επαρκής, ωστόσο η ποιότητα των κεφαλαίων είναι αδύναμη και η περιορισμένη πιστωτική επέκταση αποτελεί τροχοπέδη για την κερδοφορία.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, η Caixa Geral de Depositos, χρειάζεται ένεση ρευστότητας ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, η BCP, βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίστοιχα προβλήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές, όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

(Πρώτη Ενημέρωση: 09:58, Τετάρτη 13 Ιουλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης