Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνει τις πιθανότητες παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - H προθεσμία εκπνέει 15/7

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνει τις πιθανότητες παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - H προθεσμία εκπνέει 15/7
Η ηγεσία του υπουργείου επισείει μάλιστα και το θέμα των προστίμων υπενθυμίζοντας ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει πρόστιμα
O συμψηφισμός των επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί τον Αύγουστο  ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες περί μίας νέας παράτασης στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία κανονικά εκπνέει την Παρασκευή 15 Ιουλίου.
Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο ανατρέπεται η πάγια αυτή διαδικασία που επιτρέπει στον προϋπολογισμό την γρηγορότερη είσπραξη αυτού του ποσού καθώς 1 εκατ. υπόχρεοι θα τον πληρώσουν εφάπαξ και όχι σε τέσσερις ή πέντε δόσεις όπως όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Έτσι όλος ο σχεδιασμός για την έγκαιρη ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων πηγαίνει πίσω με συνέπεια να περιοριστεί και ο αριθμός των δόσεων καταβολής του φόρου για τους φορολογούμενους που δεν δικαιούνται επιστροφή με ότι αυτό συνεπάγεται για τις «αντοχές» τους.
Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους τελευταίους 800.000 φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τη δήλωσή τους, προειδοποίησε χθες ότι δεν θα παρατείνει για δεύτερη φορά την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.
Έτσι  κάλεσε τους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στις ημέρες που απομένουν.
Η μόνη περίπτωση να δοθεί μια ολιγοήμερη σιωπηρή παράταση (δηλαδή να παραμείνει το σύστημα ανοικτό και να δέχεται τις δηλώσεις) είναι να υπερφορτωθεί το σύστημα και να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή υποβολή των δηλώσεων.
Αυτό τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί παλαιότερα από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η ηγεσία του υπουργείου επισείει μάλιστα και το θέμα των προστίμων υπενθυμίζοντας ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει τα εξής πρόστιμα:

• 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

• 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

• 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Σημειώνεται επίσης ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου υπάρχει προσαύξηση 0,73% στο ποσό που οφείλει ο υπόχρεος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί περίπου 5,3 εκατ. δηλώσεις και απομένουν ακόμα 800.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 1.911.337 φορολογούμενοι.
Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 1.336 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 29 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 36,27% του συνόλου.

• Πιστωτικό σημείωμα θα λάβουν 904.843 φορολογούμενοι. Συνολικά θα τους επιστραφούν 255,6 εκατ. ευρώ ή 282 ευρώ στον καθένα κατά μέσο όρο.

• Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.453.158. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,56% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Η καθαρή θέση του δημοσίου από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στον φετινό ΕΝΦΙΑ από τον οποίο αναμένονται εισπράξεις 2,9 δις. ευρώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά από τώρα σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί. 
Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων και ειδικότερα από το πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του συγκεκριμένου φόρου στο Τaxis.
Εάν αναρτηθούν στις αρχές Αυγούστου η καταβολή θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Εάν όμως καθυστερήσει η ανάρτηση και πάει για τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε η καταβολή θα γίνει σε 4 δόσεις.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 02:13, 12 Ιουλίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης