Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας: Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα

Στουρνάρας: Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα
Δεν ξέρω αν το Plan X είναι ματαιοδοξία συγγραφέων ή πραγματικότητα, η ΤτΕ έκανε το καθήκον της - Από το Νοέμβριο του 2012 υπάρχει νομική βάση για ελάφρυνση του χρέους
Πρόταση να ανταλλάξει η χώρα μας και η κυβέρνησης μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις με λιγότερη λιτότητα, προχώρησε από τη Βουλή ο ΔΙοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προέβλεψε ότι η ύφεση θα κυμανθεί φέτος στο 0,3% του ΑΕΠ, ενώ το Β' εξάμηνο του επόμενου έτους προβλέπει ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ, η οποία όμως δεν θα είναι αρκετή να ισοσκελίσει τις απώλειες του Α' εξαμήνου του 2017, ενώ μίλησε για ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 και το 2018, «παρά την αύξηση της φορολογίας, επειδή αυξάνεται η απασχόληση».
Ακόμη, επανέλαβε τη θέση της ΤτΕ υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, για την οποία είπε ότι «υπάρχει νομική βάση από το Νοέμβριο του 2012», ενώ τόνισε ότι «για να γίνει ελάφρυνση θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».
Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέδεσε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και με την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τόνισε ότι «μια μονάδα μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχει 80% μεγαλύτερη αξία από μία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα.
Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι φθάνουν στο επίπεδο των 108 δισ. ευρώ, ενώ στόχος των τραπεζών είναι έως το τέλος του 2019 να έχουν διευθετήσει δάνεια συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να επιδιώκονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για κούρεμα των στεγαστικών δανείων».
Αναφερόμενος στο θέμα της Μαρινόπουλος, έκανε λόγο για «παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος» και κάλεσε «τράπεζες και επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε θα είναι σημαντικές για τη Μεγάλη Βρετανία, λιγότερες για την Ε.Ε. και σχεδόν ασήμαντες για την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα για το plan Χ και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ξέρει εάν πρόκειται για ματαιοδοξία συγγραφέων ή πραγματικότητα και τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το καθήκον της.
«Δεν θα αναφερθώ στο Plan X.
Αυτό μιλάει από μόνο του.
Η ΤτΕ με όση πληροφόρηση είχε εκείνη την εποχή έκανε το καθήκον της.
Σε σχέση με την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή, βλέποντας τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω σε τι βαθμό οφείλονται σε ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα.
Η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης